/ БГНЕС
Каракачанов: МВР министърът може да бъде избран директно от парламента
98850
Каракачанов: МВР министърът може да бъде избран директно от парламента
  • Каракачанов: МВР министърът може да бъде избран директно от парламента
Комисар Младен Маринов може да бъде назначен като вътрешен министър и с директен избор на Народното събрание, без президентът да е подписал указа за освобождаването му като главен секретар на МВР. Това обяви пред журналисти вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
 

Управляващите поискаха среща с президента по казуса с Младен Маринов, той отказа

Той обясни, че по Конституция министрите се избират от парламента.

"Подписването на указа е второстепенен акт, който може и да се забави. По закон няма хипотеза, при която човек, който иска да напусне даден пост, да не бъде освободен от него", коментира Каракачанов. 
 
Борисов за казуса с Младен Маринов: Никой не е бил подценен или незачетен

Според него най-добрият начин казусът да бъде решен е чрез диалог между институциите. "Държавата се управлява с желание да се свърши работа, а не с инат", изтъкна още той.

Отказът на президента Румен Радев да подпише указа за освобождаването на Младен Маринов и да се срещне с Коалиционния съвет на управляващата партия, Каракачанов определи като „политическо заяждане”.

Румен Радев обясни защо още не подписва указа за Младен Маринов

Министърът на отбраната откри днес годишната конференция на началниците на военните полиции на НАТО в София. В нея участват представители на 32 държави и седем структури на НАТО.