Липса на президентски указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР се оказа полезен за управляващите. В четвъртък парламентът отложи освобождаването на тримата подали оставка министри от постовете им и избирането на тримата предложени нови членове на кабинета на техните места. Междувременно един от номинираните за нов министър – Александър Манолев, когото премиерът Бойко Борисов предложи да оглави транспортното министерство, поиска номинацията му да бъде оттеглена. Причината за това негово решение по думите му са „атаки от една определена група“. Той заяви, че твърденията срещу него са неверни и запита защо се появяват точно в този момент, при положение че вече е заемал редица ръководни постове.

Отложиха гласуването на трите министерски оставки

Подалите оставка министър на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие Николай Нанков и на вътрешните работи Валентин Радев
Подалите оставка министър на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие Николай Нанков и на вътрешните работи Валентин Радев/БГНЕС

Гласуването на оставките на тримата министри – министърът на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалния министър Николай Нанков и на транспортния министър Ивайло Московски, както и на избирането на предложените за техни наследници на постовете - съответно Младен Маринов, Петя Аврамова и Александър Манолев, се оказа невъзможно без президентския указ за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР. В сряда правителството предложи на президента да издаде указ за освобождаването на Маринов от поста главен секретар на МВР, а в четвъртък стана ясно, че указ от държавния глава не е постъпил в парламента. Няма как Маринов да бъде избран за вътрешен министър, докато все още е главен секретар на вътрешното ведомство. Този факт обърка плановете на депутатите и те продължиха с предварително гласуваната си програма в очакване на президентския подпис. Междувременно Румен Радев замина в четвъртък на двудневно работно посещение в Латвия.

президентство
Sofia Photo Agency, архив

От "Дондуков 2" обясниха, че не може да се очаква президентът да взема кадрови решения под натиск. От администрацията на държавния глава припомнят, че Конституцията на България не предвижда срок за подписване на указа.

Караянчева: Няма проблем в комуникацията между институциите

Народно събрание
БГНЕС

Председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че няма проблем с комуникацията си и с президента, и с министър-председателя. „Вчера към обяд се чух с президента и останах с впечатление, че ще подпише документа. Разговаряхме за това, че очаквам указът да дойде в Народното събрание. Говорим си и с президента, и с министър-председателя, аз нямам причина да се притеснявам от отношенията с първите мъже в държавата“, категорична бе Караянчева, а по повод разговора с президента в сряда каза: „На обяд аз му позвъних да попитам кога има намерение да подпише документа. Останах с впечатлението, че до края на деня ще го имаме“. „Но все пак това е негово решение, аз го уважавам и очаквам актът да постъпи другата седмица“, каза парламентарният председател.

Александър Манолев не иска да е министър на транспорта

Караянчева подчерта, че няма да насрочва извънредно заседание на Народното събрание. Депутатите ще изчакат държавният глава да подпише указа и след това ще включат промените в кабинета като допълнителна точка в дневния ред.

Александър Манолев
БГНЕС

Междувременно пък предложеният от премиера за нов министър на транспорта Александър Манолев поискал номинацията му да бъде оттеглена, съобщи самият той. „Причината за това е координираната атака, която се провежда срещу мен от една определена група. Със скалъпени твърдения. И без никакви доказателства”, коментира Манолев.