Председателят на парламента Цвета Караянчева
Председателят на парламента Цвета Караянчева / БГНЕС
Председателят на парламента Цвета Караянчева е разговаряла вчера по обед с президента Румен Радев относно указа за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар. Това стана известно от коментар на Караянчева пред журналисти в Народното събрание.
 
"Вчера на обед му позвъних да попитам кога има намерение да подпише документа. Останах с впечатлението, че до края на деня ще го имаме. Но все пак това е негово решение, аз го уважавам и очаквам да постъпи акта в Народното събрание другата седмица", обясни Караянчева.
 
Отложиха гласуването на трите министерски оставки

По-рано днес точката от дневния ред на парламента за персонални промени в правителството бе отложена. Очакваше се депутатите да освободят подалите оставка министри на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие Николай Нанков и на транспорта Ивайло Московски и за техните места да изберат предложените от премиера трима кандидати - съответно Младен Маринов, Петя Аврамова и Александър Манолев. Това обаче не се случи, тъй като се оказа, че президентът не е подписал указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Вчера правителството предложи на президента да подпише указ за освобождаването на Маринов от поста. От прессекретариата на държавния глава обясниха, че това ще се случи, след като президентът се върне от латвийската столица Рига. Радев е в Латвия за среща с държавните глави от кръга "Арайолуш".
 
10 септември: Борисов обяви кои трима предлага за нови министри (ОБЗОР)

По думите на Караянчева очакването на българските граждани е кабинетът да работи. Нашата работа като парламент е да валидираме оставките и да гласуваме новите назначения, допълни председателят на Народното събрание.

Цвета Караянчева каза, че няма проблем в комуникацията между институциите. Говорим си и с президента, и с министър-председателя, аз нямам причина да се притеснявам от отношенията с първите мъже в държавата, посочи тя.

Караянчева обясни, че решението за промените в състава на правителството не може да се разделя и да се гласуват оставките само на регионалния и на транспортния министри, тъй като документът е за смяна на трима министри. Тя изключи вероятността смените в кабинета да бъдат гласувани на извънредно заседание следващата седмица. Според Караянчева гласуването вероятно ще е в сряда или четвъртък.