коалиционен съвет
коалиционен съвет / БГНЕС
Коалиционният съвет реши и тримата министри, подали оставка, да бъдат освободени. Предложението ще бъде внесени в четвъртък, 13 септември в Народното събрание. Това съобщи преди обяд пред журналисти премиерът Бойко Борисов след заседание на Коалиционния съвет. Министър-председателят обяви и кои предлага да заемат овакантяващите се постове.

Коалицията обяви имената на кандидатите за нови министри

Министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие Николай Нанков и министърът на вътрешните работи Валентин Радев депозираха оставки в последния ден на миналия месец заради автобусната катастрофа край Своге на 25 август, при която живота си загубиха 17 човека. Днес партньорите в управляващата коалиция решиха, подалите оставки министри да бъдат освободени, а председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и Обединените патриоти - Цветан Цветанов и Волен Сидеров, трябва да осигурят парламентарната подкрепа. Премиерът Бойко Борисов обяви и кои предлага да заемат трите министерски поста. Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев е номинацията за министър на транспорта, настоящият главен секретар на МВР Младен Маринов - за министър във ведомството и Петя Аврамова, депутат в НС - за министър на регионалното развитие и благоустройството.

Нови министри
БГНЕС

Кои са Петя Аврамова, Александър Манолев и Младен Маринов?
 
"Чух аргументите на НФСБ и на Валери Симеонов, както и на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Има много истина в оценката на министрите, всяка партия иска да си защитава кадрите, това е ясно, но и затова ние пък с Волен Сидеров и Красимир Каракачанов бяхме на другото мнение. И това ни прави различни от останалите, не можем да кажем, че имат вина за катастрофата и нещастието, но не можем да се направим , че нищо не се случило, както в предишни правителства и с други мандатоносители, това се случваше" каза Борисов. Радостно за мен е, че всички дават добра оценка за министрите, но според мен, това което е обявено вече като политическа отговорност, колкото и да е широка тази фраза, трябва да се понесе", каза Борисов.

коалиционен съвет
БГНЕС

Всички в Коалиционния съвет сме единни в позицията си относно смяната на тримата министри. Ще се съобразим обаче и с позицията на НФСБ, че те ще гласуват против оставките, каза Цветанов. По думите на Цветан Цветанов депутатите на НФСБ ще гласуват "против" оставките на тримата министри, но "за" предложенията за нови министри.

Цветанов посочи кой от коалицията как ще гласува за оставките на тримата министри

коалиционен съвет
БГНЕС

"Интерпретацията и търсенето на провокация, че има различни мнения или разделение между Борисов и и Цветанов или ПГ на ГЕРБ и премиера, са несъстоятелни тези" каза Цветанов.

"Хубаво е, че за разлика от коалиционните съвети, които за съжаление не ги провеждаме толкова редовно, с премиера Борисов си говорим ежедневно по няколко пъти и някой път дори се забавляваме на интерпретациите на изказвания в обратната посока", добави Цветанов. Нека Корнелия Нинова да бъде спокойна - няма никакво напрежение между Борисов и Цветанов и между Парламентарната група и премиера, каза Цветанов.

Следващото заседание на Коалиционния съвет ще е след седмица, каза Борисов, като посочи, че един от упреците е, че Съветът не се събира редовно и това води до разнопосочност в публичното говорене.