/ БГНЕС
Вече са ясни имената на номинираните за нови министри, които ще оглавят вътрешното, регионалното и транспортното министерство. Така три министерски оставки и трима нови министри ще бъдат гласувани от парламента в четвъртък. Това обяви след заседание на Коалиционния съвет премиерът Бойко Борисов. В края на миналия месец транспортният министър Ивайло Московски, регионалният министър Николай Нанков и министърът на вътрешните работи Валентин Радев подадоха оставки заради катастрофата край Своге, при която загинаха 17 човека. Оставките бяха поискани от премиера Бойко Борисов.

В понеделник министър-председателят представи пред медиите и имената на номинираните за нови министри. Предложеният за бъдещ министър на транспорта Александър Манолев в момента е заместник-министър на икономиката. За регионален министър е предложена Петя Аврамова – депутат от ГЕРБ и бивш заместник-кмет на Враца. Главният секретар на МВР Младен Маринов е предложен да поеме вътрешното министерство. Предложените за нови министри са добре познати имена в редиците на ГЕРБ, а и в администрацията. Ето кои са те:

Борисов обяви кои предлага за нови министри (ОБЗОР)

Петя Аврамова
БГНЕС

Петя Аврамова

Петя Аврамова е родена на 29 май 1963 г. във Враца. По професия е инженер.

В периода 2009 до 2011 г. е зам.-кмет по строителството и общинската собственост на Враца. В следващите две години – до 2013-а, е председател на Общинския съвет във Враца. Избрана е за депутат в 42-то и 43-тото Народно събрание.

На изборите през 2017 г. води листата на ГЕРБ във Врачански избирателен район и е избрана на народен представител в 44-ото НС. Тя е и областен координатор на ГЕРБ за Враца.

Младен Маринов
БГНЕС

Младен Маринов
 
Младен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен.

През 1997 г. завършва магистърска степен от Висшия институт за подготовка на офицери и научно-изследователска дейност – МВР, а през 2005 г. - „Право“ в Университета за национално и световно стопанство в София. Владее английски език, има и основни познания по руски език.

Най-големият полицейски синдикат не е склонен да даде толеранс на новия вътрешен министър
 
От 1991 г. заема изпълнителски и ръководни длъжности в структурата на СДВР, сред които началник на отдел „Охранителна полиция“ и заместник-директор на столичната дирекция.

От юли 2014 до май 2017 година е директор на Столичната дирекция на вътрешните работи.

С указ на президента Румен Радев от 9 май 2017 г. е назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи.

Александър Манолев
БГНЕС

Александър Манолев
 
Александър Манолев е роден на 28 април 1976 г. Завършил е Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Петрич с профил „Счетоводство и контрол“. Получил е висшето си образование в един от водещите икономически университети в света – британския University College London. Притежава редица специализации в България и чужбина, сред които: "Управление на структурни проекти на ЕС”, организиран от ЕК, Будапеща; "Бизнес Комуникации и Връзки с медиите”, University College London; „Инвестиции в развиващи се пазари", Джей Пи Морган, Лондон.

Започва професионалната си кариера в Националното сдружение на общините в България, където отговаря за подготовката на проекти за европейско финансиране. Работил е в областта на маркетинга и е заемал позиции на средно и висше управленско ниво в редица компании.

Назначен за заместник-министър на туризма във второто правителство с министър-председател Бойко Борисов. През 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Ръководи агенцията до избирането му за народен представител на парламентарните избори на 26 март 2017 г.

Понастоящем е зам.-министър на икономиката.