/ БГНЕС
Румен Радев: Премиерът преценява дали Маринов е най-удачният избор за министър
98841
Румен Радев: Премиерът преценява дали Маринов е най-удачният избор за министър
  • Румен Радев: Премиерът преценява дали Маринов е най-удачният избор за министър
Указът за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР все още не е подписан. Пред журналисти президентът Румен Радев коментира, че това трябва да стане, като се спази законът.

Радев: Няма как да подпиша указ без съгласуване
 
Изборът на комисар Младен Маринов за министър на вътрешните работи е решение и отговорност на премиера и правителството, посочи Радев. Той обаче бе категоричен, че президентската институция трябва да спази закона.

А според закона вносителите съгласуват с президента проектите за издаване на укази.

Липса на президентски указ отложи промените в кабинета, предложен за министър се отказа

Цветанов: Въпрос на време е президентският указ да бъде подписан
 
"След всички проблеми и провали в МВР премиерът преценява дали това е най-удачният избор за министър. Негово е решението, негова е отговорността. Моят ангажимент е единствено към освобождаването на главния секретар на МВР от неговия пост. Затова искам да се спазва законът. Оттук нататък всичко решава правителството", коментира Румен Радев.
 
Попитан какво очаква от кабинета сега, за може да стартира процедурата, президентът отговори: "Аз няма да тълкувам нормативните документи. Вчера секретарят по правни въпроси проф. Друмева разясни много точно какви са нормативните изисквания за подписване на един указ. Мисля, че темата е изчерпана. Ние трябва на най-високо ниво да даваме пример за законност и спазване на всички нормативни документи, ако искаме да има законност в държавата".