/ БГНЕС
Президентът Румен Радев и управляващите в поредна схватка. Този път поводът е среща, поискана от властта, но отказана от държавния глава. Управляващите искаха да бъде обсъден указът за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов.

Липса на президентски указ отложи промените в кабинета, предложен за министър се отказа (ОБЗОР)
 
След поредния коалиционен съвет, посветен на оставката на тримата министри – Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев, и техните наследници, управляващите поискаха да се видях с държавния глава. Мотивите на президента да не подпише указа миналата седмица са, че не е проведена съгласувателна процедура, каквато се изисква в такива случаи. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров и предложението на управляващите.
 
В случая ние предлагаме на президента Румен Радев да направим среща, в която да се изяснят всички обстоятелства, свързани с освобождаването на Младен Маринов като главен секретар. Кое точно не е съгласувано? Какви точни мотиви се искат? Всичко това ние сме готови да го представим, за да няма съмнения у президента, че нещо се върши през неговата глава или извън неговото съгласие“, каза Сидеров.
 
Малко по-късно държавният глава Румен Радев отказа такава среща:
 
Разбрах, че съм поканен на среща, на която няма как да отида, разбира се. Особено когато лидерите се разминават с институционалния тон. Коалиционният съвет не е законов орган. Кабинетът си има министър-председател и ресорен министър и точно те трябва да организират това, което до момента не е направено. Съгласуването на това предложение“, каза президентът.

Предлагат Росен Желязков за транспортен министър

На коалиционния съвет се реши и кой да е вторият наследник на Московски, след като първият – Александър Манолев, си направи самоотвод и отказа поста.
 
„Името на новия транспортен министър е ясно вече - това е Росен Желязков. Той е технократ, запознат е с технологиите, информационните технологии и всичко, което е необходимо за съставяне на електронно правителство. Той ще бъде новият министър на транспорта“, каза Сидеров.
 
Намеренията на управляващите са оставките в кабинета да бъдат гласувани в четвъртък и дотогава да има подписан президентски указ.

Кой е Росен Желязков?