Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел излязоха с първи коментар за споразумението за управление, предложено от ГЕРБ-СДС към ПП-ДБ. 

Министър-председателят заяви, че не е чел все още документа, но е хубаво, че има предложение на масата. 

Той посочи, че с вицепремиера Мария Габриел са провели разговори, но крайния резултат ще съобщят, когато "всичко е поставено на масата - как продължаваме, какъв е проектокабинетът, който предлагаме".

Предложението на ГЕРБ към ПП-ДБ – вижте какво съдържа споразумението (ДОКУМЕНТИ)


Денков подчерта, че за тях е ключово да се дефинира как ще продължат реформите и управленската програма, така че да са сигурни, че изборът на ключовите лица, които ще предопределят живота на България през следващите години, ще бъде направен по начин, който ще бъде убедителен за обществото и ще постави нови стандарти при управление на правосъдна система, антикорупционна комисия, регулатори.

Това е ключовото. Не съм чел все още документа, но е хубаво, че имаме предложен документ на масата. Това е добро начало на истински преговори между двете страни в тази дискусия“, допълни той.

Премиерът обясни, че няма как да коментира толкова важен документ без да го е прочел внимателно. „Моля ви, имайте търпение. Най-важно от преговорите е да имаме правилен резултат“, заключи Денков.

България има нужда от стабилност и да продължи да отстоява позициите си на европейската международна сцена, но и да работи за своите граждани. Това заяви от своя страна и вицепремиерът Мария Габриел.

"Днес имаме много конструктивен диалог и е важно да го запазим. Важно беше да минем през етапа на оценка на различните министерства", добави тя.

Според нея именно министерствата задават посоката, те казват какво още трябва да се свърши и къде има вече добри примери и как те да бъдат продължени.

Габриел подчерта, че преди да се говори за 50 на 50, е много важно да се отговори на няколко въпроса. Първият е "какво", а отговорът -  много ясна посока, ясни реформи, ясни принципи и механизъм за работа. Вторият въпрос е как ще стане това и то ще продължи да се обсъжда. Накрая ще дойде въпросът за позициите, каза Габриел. Според нея това е правилният начин да бъдат поставени и обсъдени въпросите, които сега си задаваме.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня