Остава по-малко от седмица до 6 март - денят, в който министър-председателят акад. Николай Денков трябва да подаде оставка. Все още не е ясно дали ще има ротация или вървим към нови избори. Днес темата отново бе коментирана от политически лидери.

Премиерът Денков заяви от името на ПП-ДБ, че "не искат нови избори".

"Въпросът за това кой точно ще бъде министър или кой ще бъде точно министър-предедателят е второстепенен. Важно е да се разберем как ще довършим реформите преди да говорим за имената", коментира той.

По думите му, ако се окаже, че писменият текст в документа от страна на ГЕРБ "бутне встрани борбата с корупцията", то няма как да се продължи напред.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви по-рано, че на 5 март ще представи на партията коалиционното споразумение, на 6 март - ще го даде на ПП-ДБ да го четат. "След това имаме конгрес в Букурещ, на 8 март Денков и Габриел ще са приключили оценката на министрите", допълни той.

Борисов: Ако на 8 март не се разберем, отиваме на избори

Борисов подчерта, че ако са се разбрали – вървят напред. "Ако не сме, гласуваме оставката на Денков и отиваме на избори", допълни лидерът на ГЕРБ. 
 

Малко след това темата коментира и съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков. "Скептичен съм към реалната идея за това колегите да се договорят с нас и имам чувството, че се правят моноспектакли, които да стигнат до потенциални избори", коментира Петков в отговор на изказването на Борисов.

Петков: ГЕРБ-СДС правят моноспектакли, с които да се стигне до потенциални избори

Той припомни, че са дали предложение на ГЕРБ на 20 февруари, но няма никакъв отговор.
 

"В понеделник Бойко Борисов имаше лична покана от мен да седнем да говорим по всички въпроси. Вместо това аз разбрах, че те ще ни дадат техния документ в деня на оставката, а дотогава ще се случват тези моноспектакли - няма никакъв смисъл от това", допълни Петков.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел също коментира темата. По думите ѝ коалиционното споразумение към ПП-ДБ все още не е обсъждано в партия ГЕРБ. Тя припомни позицията си, че няма да подпише предложения от страна на ПП-ДБ меморандум.

Тя не потвърди, че датата 8 март, спомената от лидера на ГЕРБ като краен срок за споразумение между двете партии е окончателна.

По-рано председателят на ДПС Делян Пеевски коментира, че за ДПС е важно да има правителство. 
 
"На 8-и март ще разберем дали са разбрали ПП-ДБ къде са или са дечица в детска градина", каза Пеевски.

"Ако са разумни хора - сериозни политици, няма да хвърлят държавата в криза. Ще си направят явна коалиция, за да няма нищо скрито и тъмно. След като видим какво ще направят, ние ще видим какво и как ще подкрепим", допълни Пеевски.

Той посъветва ПП-ДБ да гледат от тях и да се учат на отговорно поведение.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня