Няма да подпиша т.нар. меморандум. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

БТА

"Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата. Всичко има граници, моите са, че не приемам държавата да се управлява при неспазване на основни принципи на демокрацията. По думите ѝ се предлага държавата да бъде разделена между 2 коалиции, а регулаторите - поделени в нарушение на законодателството на държавата, за сметка на лични цели и партийни интереси", каза тя.

По думите й документът предлага 2 политически сили да се споразумеят "в противоречие на Конституцията, демокрацията и европейските практики".

Ябълката на раздора: Вижте меморандума, който предлагат от ПП-ДБ

Две седмици преди ротацията през март, Мария Габриел попита защо подобен документ не е бил подписан още през месец юни.

"Това е саботиране на процеса на разговорите и е проява на всичко друго, но не и желание за продължаваме на съвместното управление", каза още Габриел.

Припомняме, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) предложи вчера на ГЕРБ-СДС меморандум за управление, в който е записано, че ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори.

БТА

"Незряло и неприемливо, изборите "две в едно" са абсолютно логичен завършек", така коментира меморандума по-рано днес председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Меморандумът на ПП-ДБ и политическият отзвук: Незрял подход, „делкане“ на държавата и шамар за Борисов (ОБЗОР)

"Меморандумът не е ултиматум към ГЕРБ, а отворена позиция, за да стигнем до разбирателство", каза след това Кирил Петков от ПП-ДБ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня