С наближаването на деня на ротацията страстите в управляващата коалиция продължават да ескалират. Този път причината е публикувания "Меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г.“ от ПП-ДБ. 

От кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече меморандума незрял. 

"Подобен подход е незрял. За мен от това, което са написали в първите 10 реда - изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази некоалицията", заяви той. 

Борисов обяви, че не е получавал никакъв меморандум. "Не съм го чел. Един такъв документ трябва да се погледне правно как стои", категоричен бе лидерът на ГЕРБ. 

Борисов за меморандума на ПП-ДБ: Подобен подход е незрял

На въпрос дали е склонен да се откаже от външно министерство той отговори:

"Не знам, каква е тази незряла практика. За това подобен подход е незрял. Подобен документ се изработва от работни комисии. Ние навремето го правехме с Реформаторския блок един месец, през който определени хора от нас участват и от тяхна страна, който кажат. Когато един такъв документ е готов отива за подпис".

Делян Пеевски пък сподели пред журналисти, че според него някой иска да си "делне" държавата по един много екзотичен начин.

Пеевски: Някой иска да си "делне" държавата по един много екзотичен начин

"Няма нищо за хората, има само "делкане" на служби, прокуратура, съд, антикорупционна агенция. Ние ще се противопоставим като няма да подкрепим това "делкане", подчерта Пеевски.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също коментира документа. 

"Партиите, които щяха да изчегъртат ГЕРБ, които арестуваха Борисов, които щяха да сменят модела на управление, сега предлагат същия модел и на Борисов 50% от държавата", каза тя. 

Нинова за меморандума: Това е много звучен шамар за Бойко Борисов

"Ако ГЕРБ седнат на преговори по този меморандум, това означава, че Борисов е поставил напълно партията си на колене", коментира още Нинова. 

Съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори на критиките относно меморандума. Той заяви, че не става думи за "никакъв подарък и за дялкане регулаторите."

Той заяви, че по-важната част, която Бойко Борисов не е прочел по задните страници от документа. 

"Ако отиде на втора страница, даже на трета, се казва ясно, че страните се отказват от излъчване на кандидати с ярък политически профил. Даваме възможност на граждански предложение и се слага нарочно проверка за интегритет. Реално трябва да се откажем от контрол", подчерта Петков.

Кирил Петков отговори на критиките относно меморандума

Съпредседателят на ПП каза още, че трябва заедно да направят така, че регулаторите да са изпълнени с независими хора. 

"Равнопоставеността е да се гарантира, че двете страни имат и право на вето, и няма да има превес, така че да се самоконтролираме", уточни Петков. 

Пред журналисти в парламента лидерът на ДСБ Атанас Атанасов заяви, че меморандумът представлява покана за преговори към нашите коалиционни партньори.

Атанасов: Меморандумът представлява покана за преговори към нашите коалиционни партньори

"Разбирам, че меморандумът, който подготвихме, се коментира вече. Той на практика представлява покана за преговори към нашите коалиционни партньори. В този меморандум всички си насочват вниманието към кадровите въпроси, но това не е основното. Основното е преди ротацията да седнем на масата на преговорите, без никакви червени линии, и да си изясним политиките оттук нататък, които ще упражняваме заедно", каза той. 

Меморандумът, който видяхме в медиите, не мисля, че е покана за преговори, а по-скоро опит за саботаж на преговори, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков пред журналисти в парламента, предаде БТА. 

Той отбеляза, че меморандумът е датиран от март до декември 2024 г. В този период от време ще се бори корупцията, ще се създава ефективно управление и след декември 2024 г. явно ще трябва да направим ротация и да се върнем в сегашното положение, когато това не се случва, коментира той. Защо са датирали за седем месеца такива приоритети, които твърдят, че са им каузата на живота, попита Биков.

По думите му тези хора демонстрират липса на каквато и да било политическа култура. „Пращания по чатове, по имейли, не е покана за преговори“, заяви Тома Биков. Преговори ние сме водили, те се случват с преговорни групи, пишат се документи, преговаря се, след това се представят на обществото, а не се пуска един хвърчащ лист, в който предложението е „дайте да си разделим държавата“, посочи той.Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня