Съпредседателят на „Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви, че е изготвен меморандум за управление между ПП-ДБ и ГЕРБ. Предложението им към ГЕРБ-СДС е да бъде подписан.

"6 март не е толкова далеч и затова ние решихме да направим смяна на подхода и изработихме документ - меморандум, който е начална преговорна позиция, но когато го финализираме той трябва да стане договор. Меморандумът е между ПП-ДБ и ГЕРБ и нашето предложение към ГЕРБ е да бъде подписан от политическите лидери и от акад. Николай Денков и Мария Габриел", заяви Петков.

По думите му в меморандума се слагат основните цели за управлението в следващите 9 месеца. "Цели, които наистина дава смисъл това управление да продължава с пълна сила, за да допринесе за развитието на България и за реформите, които всички ние бленуване и искаме вече да се случват", добави Петков.

Той заяви, че документът ще бъде абсолютно прозрачен и публичен. Той ще бъде представен и на медиите.

В този документ има 4 аспекта, обясни Петков. По отношение на регулаторите от ПП-ДБ имат предложение към ГЕРБ - първо трябва да се мине през прозрачна процедура, така че да има хора, които да бъдат номинирани. Разпределението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да бъде поравно. "Ако някой реши да припознае от обществена организация или от друга политическа партия кандидат, това припознаване става през депутат от ПП или ГЕРБ и тази номинация да не е от обществена организация се води като част от групата на тази партия", допълни Петков.

По-късно от ПП-ДБ публикуваха документа, с който предлага ясна преговорна рамка пред ГЕРБ-СДС за извършването на ротацията на 6 март 2024.

Документът се нарича "Меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г.“.

Коалицията предлага съставянето на публичен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по споразумението за техните номинации.

Предвижда се възможност номинации за регулаторите да бъдат правени от максимално широк кръг заинтересовани страни, включително и граждански организации, специализирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и извършването на нарочна проверка за интегритет и за моралните качества на кандидатите в условия на засилена публичност. Записано е правило за отказ от кандидати с ярки политически профили.

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ-СДС равно разпределение на броя кандидати, избирани за членове на съответния орган. 

Документът описва подробно целите на реформите в редица области като съдебната власт, незабавно избиране на членовете на Комисията за предотвратяване на корупцията, службите за сигурност, мерки за повишаване на доверието в изборния процес, продължаване на реформите в електронното управление.

В специална глава от меморандума ПП-ДБ предлага и приемането на допълнителни мерки във връзка с разкритията за неправомерни зависимости в съдебната система, които да позволят пълноценно функциониране на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, включително законодателни промени въвеждащи възможност за ограничено разкриване на релевантни елементи на следствена тайна при надделяващ обществен интерес.

Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ-СДС и представлява основа за предстоящите преговори.

"Ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори с цел намаляване на риска от политическа нестабилност и отклоняване от проевропейския път на България", допълват от ПП-ДБ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня