След ротацията се виждам като вицепремиер, предстоят преговори, имам пълно доверие на Мария Габриел, това заяви настоящият премиер Николай Денков пред журналисти след официалната церемония за пускане на движението през тунелЖелезница“ на магистрала „Струма“. 

"Мария Габриел има тези европейски ценности, които аз споделям, имаме общи цели. Но политическата среда е доста трудна, така че всеки от нас трябва да се справя с това, че имаме много сложна конструкция, която трябва да взима решения. За да можем да се справим, трябва всеки път много коректно да се гледа кое решение зависи от парламента, кое зависи от правителството, кое е свързано с регулатори, които не са нито към парламента, нито към правителството. Това, което много често виждаме, е смесване на тези различни функции и възможности и оттам търсене на решение по често не най-правилния начин", каза още Денков. 

Министър-председателят уточни, че не са водени допълнителни разговори, тъй като вицепремиерът Габриел е в чужбина. "Очаквам като се върне тя да даде знак кога е готова да проведем разговорите", допълни Денков. 

Радев за ротацията: Прекалено големите компромиси водят до резултати, които не са в полза на българските граждани

На въпрос дали има притеснение, че президентът Румен Радев ще забави ротацията, премиерът заяви, че не се интересува от това. 

По повод критиките на държавния глава към сглобката и неговия коментар за това, че решенията се взимат "от други хора, на друго място" и няма значение съставът на правителството, Денков заяви, че няма представа какво е имал предвид Радев. 

"Това, което виждам, е, че решенията се взимат в Народното събрание и в Министерския съвет. Това, че Президентството вероятно има някакви аспирации към взимането на решения, е проблем на Президенството. Има си Конституция, има си разделение на властите. Това, което често виждам, е желание да се атакуват институции, които си изпълняват задълженията точно така, както са записани в Конституцията и законите. Така че това е проблем, но е проблем на Президентството", посочи Николай Денков. 

За проведената по-рано в Министерския съвет среща със земеделски производители, премиерът отбеляза, че разговорът е бил много конструктивен

„Това е групата, която не участва в предишните преговори, защото има разцепление между самите земеделци. Аз ги бях поканил заедно на една среща, но се оказа, че те не могат да седят заедно в една и съща зала – по какви причини, не мога да коментирам. Проведох и тази среща, част от въпросите, които те поставиха, вече са решени. Част от другите въпроси не могат да се решат бързо, но така или иначе срещата беше полезна“, каза Денков. 

За идеята за сливане на Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“, премиерът коментира, че това е практика, която се използва в други държави. „От една страна по-ясно се структурират връзките между двете приходни агенции, така че могат да с координират дейностите. От втора страна това ще намали административната тежест, защото за бизнеса това означава, че ще имат едно единствено гише, с което ще контактуват. От трета страна, за всеки, който контролира приходите, ще бъде по-лесно да вижда всичко на едно. Има своята логика, имам доверие на финансовия министър, че щом е решил, това ще има своите положителни резултати“, каза още министър-председателят Николай Денков. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня