/ БГНЕС
Отказът да подкрепите изслушване на министрите и на председателя на външната комисия ( Бойко Борисов), мълчанието, което от няколко дни цари по повод връщането на мигранти, само засилва страховете на хората и усещането, че тук има днешно гнило. Ако нямаше нещо гнило, с лекота щяхте да ги поканите и да ги чуем, заяви в декларация от името на ПГ на „БСП за България“ председателят й Корнелия Нинова. В началото на пленарното заседание мнозинството отхвърли искането на левицата за изслушване в зала на премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и на председателя на външната комисия и на министри.

Все още се надявам, че в парламентарната република Народното събрание упражнява контрол върху министрите, външната комисия е най-важната в този случай, председателят й би трябвало да е упражнил вече контрол върху това, което се е случило, обясни Нинова защо от БСП са искали изслушване на Борисов. Социалистите са недоволни, че тази комисия за 8 месеца се е събрала само 5 пъти, въпреки че в правилника на парламента е записано, че всеки месец провежда поне едно заседание.  И, вместо да се занимава с важни въпроси, депутатите в нея са обсъждали посланически назначения и ратификация на международни документи, по думите на лидера на левицата. Това ли Ви е външната политика, г-н Борисов, това ли Ви е евроатлантическото мнозинство, обърна се тя към председателя й и лидер на ГЕРБ. Нито едно заседание по Шенген, продължи Нинова, като отбеляза, че в комисията не са изслушвани премиерът Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, а това е органът, който трябва да упражнява контрол във връзка с бежанците. Отговорен е Борисов, още повече на фона днес, когато се карате кой да е външният министър, но не, за да се подобри външната политика на България, не, за да я направи равностоен член на ЕС, а затова кой ще докладва срещу другия пред чужденците, подчерта председателят на БСП. "Дали Ники ще пътува, или Габриел ще пътува, дали ще се чува гласът на „Продължаваме промяната“ или на ГЕРБ, но в никакъв случай гласът на България и желанието на българския народ", изтъкна Корнелия Нинова, питайки има ли бъдеще за българския народ при това управление. Вместо ротация, се „разглобявайте“, за да гарантираме, че има бъдеще, поиска тя.

Нинова припомни, че, когато „сглобката“ е обявила, че е подписано споразумението в Австрия, е скрила от българското общество, че Съветът на Европейския съюз е приел допълнителен протокол, който левицата са  извадили и показали, за което са били обвинени в лъжа, манипулация и всяване на страхове. Това, което говорихме тогава, подчерта Нинова, се оказа истина – ще дойдат бежанци в България. Затова социалистите питат на коя друга държава от Шенген е поставено такова условие за изпълнение на Дъблинския регламент. На никоя, отговори Корнелия Нинова и продължи с въпроса коя друга държава прилага де факто регламента – отново никоя. „Ето първото ви предателство с това споразумение и с този допълнителен протокол – вие признахте, че България е втора ръка държава в ЕС и не е равнопоставен член, че българските граждани са втора ръка европейски граждани. Това е антиевропейско поведени, вие сте антиевропейско управление, защото с този подпис признахте, че сте на втора линия в ЕС“, обяви лидерът на БСП.

БСП питат и защо продължава мълчанието във връзка с вчерашните информации за върнати у нас мигранти. Колко договорихте, защото в това споразумение пише „без ограничение в броя“, кога ще дойдат, къде ще бъдат настанени, на чия издръжка, включихте ли ги в плановете за регионално развитие на общините, попита Корнелия Нинова. Идвайте и давайте отговори, защото криенето на истината само увеличава страховете и съмненията, че предадохте българския национален интерес за едно нищо -  Шенген по въздух и вода е нищо, това е 3% Шенген, настоя тя, като добави, че опашките по сухопътните граници означават 97% затормозена икономика и стокооборот на България. Втори удар по европейското бъдеще на страната ни нанесохте вие „уж евроатлантическото мнозинство“, изтъкна политикът. Искаме поименно политическа и национална отговорност кой подписа това споразумение, с чий мандат, настояват от левицата.
Нелли Желева/БТА