ГЕРБ разпространиха до медиите своето предложение за Споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание с „Продължаваме промяната-Демократична България“ и Механизъм за вземане на решения.

Това стана на Националното съвещание на ГЕРБ. На форума Борисов и ръководството на партията представиха проекта за Споразумение за съвместно управление помежду им. Лидерът на ГЕРБ поиска доверие от партията да го изпрати на ПП-ДБ. С мнозинство активът на партията го подкрепи. 

БГНЕС

Малко по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че днес, 5 март, ще предадат на ПП-ДБ предложението за коалиционното споразумение. По думите му го предлагат, "за да не поставят ПП-ДБ под натиск".

Борисов с още един шанс: Пуска женската артилерия на ГЕРБ да преговаря с ПП-ДБ (ВИДЕО)

"Ще им предадем да го разгледат и ще дадем още един шанс на преговарящия екип", допълни Борисов. Той посочи и кои са преговарящите - Мария Габриел (главен преговарящ), Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Според него и без избори може да се намери решение за съставяне на кабинет.

В проекта за споразумение от ГЕРБ предлагат след декември декември 2024г., ротационните мандати да бъдат по 15 месеца. От партията се обявяват за изготвяне на нова обща законодателна програма, като отчитат, че одобрената през юни 2023 г. е изтекла през декември същата година.

enlightenedОсновните приоритети, около които според ГЕРБ трябва да има обединение в споразумението са: 

- Устойчиви публични финанси, с оглед постигане на един от основните ни приоритети, а именно членството на България в еврозоната; продължаване на усилията и предприемане на мерки за  борба срещу корупцията; 

- България да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие; провеждане на политики за модернизация на страната, в това число развитие на инфраструктурата, енергийна ефективност и др.; 

- Поставяне на образованието, включително професионалното образование, както и качеството на човешкия капитал като първостепенен приоритет; 

- Финализиране на процеса по приемане на България в Шенген по сухопътни граници;

- Гарантиране на националната сигурност;

- Безусловно следване на европейски и евроатлантически път на развитие на страната.

Според ГЕРБ като висш приоритет в споразумението трябва да бъде прието продължаването на усилията по протичащата реформа в съдебната власт. В проекта на документ от партията заявяват, че дебатът по темата за службите за сигурност следва да бъде проведен и тъй като водеща по тази тема е националната сигурност на държавата, форматът за дебат трябва да е в рамките на Съвета по сигурност към Министерски съвет, а не в телевизионните студиа. В документа от ГЕРБ засягат и темата за състава на независимите регулаторни и контролни органи, като смятат, че реформите в тези органи следва да са заложени в законодателни промени.

В проекта на споразумение досегашната структура на Министерския съвет с един министър-председател и с един заместник министър-председател се запазва. Уточнява се, че както в управленската програма, така и в подписаната от Мария Габриел и Николай Денков декларация от юни 2023 г. няма фиксирана дата за ротацията, затова според ГЕРБ ротацията трябва да бъде извършена в подходящ момент, в който рискът от политическа дестабилизация ще е сведен до минимум.

От ГЕРБ предлагат министър-председател и министър на външните работи за втория период от девет месеца да бъде Мария Габриел, а Николай Денковзаместник министър-председател и министър на образованието и науката. За следващия период от 15 месеца, министър-председател да бъде кандидатът, предложен от коалиция ПП-ДБ, а кандидатът на коалицията ГЕРБ-СДС – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 15 месеца, до приключване на четиригодишния мандат, министър-председател и министър на външните работи ще бъде кандидатът, предложен от коалицията ГЕРБ-СДС, а кандидатът на коалицията ПП-ДБ – заместник министър-председател и министър на образованието и науката.  

В споразумението партията настоява отговорността за управлението на правителството да е равно споделена между коалицията ГЕРБ-СДС и коалицията ПП-ДБ. В случаите, в които едната коалиция има министър на съответното министерство, то другата коалиция да има задължително заместник-министри. 

enlightenedВижте какво гласи целият документ "Механизъм за вземане на решения":

 



enlightenedЕто какво гласи цялото споразумение за съвместно управление между ГЕРБ и ПП–ДБ:

БГНЕС



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Биляна Иванова, БТА