/ БГНЕС, архив
Министър Семерджиев представи новите членове в Надзорния съвет
Вицепремиерът по социалните политики и служебен министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев присъства на първото заседание на променения Надзорен съвет (НС) на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
 
Семерджиев представи тримата нови представители на държавата - д-р Михаил Христов, който бе избран за председател на НС на НЗОК, заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов и главният секретар на здравното министерство Стоян Стоянов. Те заменят д-р Ваньо Шарков, д-р Бойко Пенков и Димитър Евлогиев. Промяната е във връзка с персоналните промени в Министерството на здравеопазването и с оглед оптимизиране на работата на Надзорния съвет.

Все по-сигурно: Пръстовият отпечатък ще отпадне

Д-р Михаил Христов е лекар - специалист по ортопедия и травматология. Бил е началник на отделение по ортопедия и травматология и ръководител в извънболничната помощ. В периода 1999-2000 г. е началник на отдел в НЗОК, а след това, до 2007 г., ръководи Регионалния център по здравеопазване-София. Има опит в областта на доброволното здравно осигуряване и като държавен служител в администрациите на ИА "Медицински одит" и Изпълнителната агенция по трансплантация. Към настоящия момент е съветник на министъра на здравеопазването.

Любомир Гайдов е зам.-министър на здравеопазването. Има висше юридическо образование. От 1992 г. е заемал различни длъжности в администрацията, включително ръководни. От 2007 г. е съдия в Административен съд-София област, а от есента на 2016 г. - във Върховния административен съд.

Стоян Стоянов има висше икономическо образование и квалификация по здравен мениджмънт. В периода 1999-2006 г. е директор на дирекция „Бюджет и финанси“ в Министерството на здравеопазването. Бил е също главен секретар на министерствата на труда и социалната политика и на културата - длъжност, която заема в момента в Министерството на здравеопазването.

Здравният министър д-р Илко Семерджиев отправи молба към надзорниците на Касата да изпълняват стриктно Закона за здравното осигуряване и Закона за бюджета на НЗОК за 2017 г. "Трябва да се спазва действащото законодателство и да се засили контролът върху финансирането на медицинската помощ с публични средства", апелира министър Семерджиев.

Той напомни, че новият Надзорен съвет започва работа при заварен голям дефицит в бюджета на Здравната каса - около 124 млн. лева, който ще тежи на системата през цялата 2017 г. "Бюджетната дисциплина и постигнатият здравен резултат са най-важното в публичния сектор", каза още здравният министър.