/ БГНЕС, архив
Пръстовият отпечатък в болниците ще отпадне, тъй като той няма да бъде заложен в тазгодишния Национален рамков договор. Това съобщиха днес от Центъра за защита на правата в здравеопазването след среща, инициирана от здравния министър д-р Илко Семерджиев, на която бе обсъдена съдбата на новата регистрационна система. По време на нея от Здравната каса признаха, че икономическият ефект от въвеждането на новата система е нулев. Оттам посочиха и за проблеми с новия метод за регистрация в болниците. Присъстващите неправителствени организации, пък, се обединиха около тезата, че отпечатъкът трябва да бъде премахнат.

НЗОК: Нулев икономически ефект от въвеждане на пръстов отпечатък в болниците
 
На срещата присъстваха здравни власти, представители на частни болници и неправителствени пациентски организации. Освен, че ефектът от въвеждането на пръстовия отпечатък е нулев, то той създава и проблеми сред определени групи пациенти, информира д-р Глинка Комитов, управител на Националната здравноосигурителна каса:
 

пръстов идентификатор
БГНЕС, архив


агубва се рисунъкът на пръста, когато пациентът е лекуван в онкологично заведение заради химиотерапията, затова трябва да се прави нова регистрация. Другата много честа причина е придружаването на деца, защото веднъж може детето да е придружено от един родител, после от друг и почти винаги там се налага пререгистрация, което означава още едно забавяне, очакваме опашки", посочи Комитов.
 
Неправителствените организации се обединиха около идеята, че пръстовият отпечатък трябва незабавно да се премахне.
 
"Ще отпадне, разбира се, че ще отпадне. Никой не иска да остане. Няма да го има и всички са съгласни, че това е нещо лошо, че е един ненужен разход, който не е постигнал никакъв ефект. Самата Здравна каса каза, че и финансово, и технически не е в състояние да осигури въвеждането в извънболничната помощ", каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
 
"Ние предложихме, това дали ще се случи е друга тема. Министерски съвет може да промени нормативно тази наредба да падне моментално. Ако това бъде направено, това означава, че това може да се случи още утре", каза от своя страна Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум”.

Семерджиев: Бъдещето е електронната здравна карта
 

пръстов идентификатор
netinfo

 
Подобна е позицията на Сдружението на частните болници, изразена от председателя му д-р Николай Болтаджиев:
 
"Сега в лицето на Касата беше мотивирано защо не могат да съществуват и не трябва да съществуват. От страна на министерството и Министерски съвет също. Проблемът, който обсъждахме, е, че вече има насрочено заседание на Върховния административен съд на втора инстанция, така че трябва да се изчака тяхното решение. Все пак то ще е на 16 март и пръстовите отпечатъци трябва да отпаднат с новия рамков договор", каза той.
 
Ако все пак съдът вземе решение да запази идентификатора като вход за болниците, той пак може да бъде отменен с решение на служебния кабинет.