Лекар: Залети сме от хора със симптоми, има и вирусна вълна в момента, София вече минава в тъмночервената зона
За последното денонощие у нас са регистрирани 2485 нови случая на заразяване с коронавирус при направени 21 775 теста, сочат данните на Единния информационен портал. От новите случаи 86,20 процента не са ваксинирани.

Активните случаи са 49 828, а потвърдените от началото на пандемията заразявания в страната са общо 518 995.

Заради COVID-19: Въвеждат по-строги мерки в училище

Починалите през последното денонощие са 81, от които 95,06 процента не са ваксинирани. Общият брой на починалите е 21 586.

Хоспитализирани са 5453 души, от които 462 са в интензивни отделения. Новопостъпилите в болнично заведение са 639 души, от които 88,73 процента не са ваксинирани.

Излекуваните за последното денонощие са 1928, а общият им брой досега е 447 581.

Поставените дози ваксина са общо 2 585 160, от които 7210 за последното денонощие.

COVID-19: Кога трябва да потърсим спешно лекар?

Залети сме от хора със симптоми, има и вирусна вълна в момента. Много са болните, ние не можем да ги разделим кои са болни от COVID и кои от грип. Симптомите се припокриват, въпреки че клиничната картина е различна”, заяви пред NOVA доктор Георги Миндов - председател на Софийското дружество на общопрактикуващите лекари.

„Аз наблюдавам, че всеки ден има нови случаи. Другото, което забелязвам, е, че тестовете не са меродавни. Хора с категорични симптоми на COVID излизат отрицателни”, сподели той.

Лекарят разказа за случай на семейство, в което първо се разболява жената. Тя е била с положителен тест. След няколко дни симптоми проявява и съпругът й, но е с отрицателен тест. 

„Аз нямам обяснение. Или първият тест е бил фалшиво положителен, или вторият – фалшиво отрицателен. Някъде има грешка в системата. Има много хора, които въобще не стигат до тестове. Има родители на деца, които масово отказват да тестват детето си. Нараства броят на заболелите, София вече минава в тъмночервената зона, случаите плавно пълзят нагоре. Надяваме се този тренд да се обърне, но кога ще стане, дали сме в началото, или края на вълната - никой не може да каже”, добави д-р Миндов.