Все повече региони вече навлизат в тъмночервената зона по заболеваемост с COVID-19 и е безспорно, че сме в разгара на четвъртата вълна, това заяви пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

91 души с COVID-19 са починали за денонощие у нас

"Ако гледаме какво се случва при съседите, можем да очакваме и значително по-високи нива, които се надявам да не достигнем, но има ръст на заболяванията в Централна и Източна Европа, като засега най-засегнати сме ние, сърбите, Северна Гърция, Румъния, Унгария. Явно Централна и Източна Европа сме в пика на заболяването. Очакваме с нетърпение най-високите стойности, за да започнем поетапно нормализиране и намаляване. Въпросът е през това време хората, които се срещнат със заболяването, да имат достъп до медицински грижи, да могат нормално да влизат в болница и да се лекуват", допълни той. 

Допълнителни противоепидемични мерки на национално ниво засега не са необходими, достатъчно е да се спазват вече въведените, но ако заболеваемостта от коронавирусната инфекция в повече от половината области достигне нива над 500 на 100 000 души, ще трябва да се наложат нови мерки, уточни Кунчев и допълни, че засега в тъмночервената зона попадат Габрово, Сливен, Видин и Монтана.

„Даваме си сметка, че всички са уморени от мерките, но начинът да излезем от затворения кръг е да имаме високо имунизационно ниво“, каза той.

Доцент Кунчев още веднъж повтори, че само ваксините са оръжието, което да ни извади от порочния кръг от поставяне на мерки и тяхното неспазване, което евентуално да натовари здравната система. "Очевидно няма усещане сред хората и политиците, че това е сериозен проблем, който трябва да решим", добави той.

Тревожни данни за разпространението на COVID-19 сред децата у нас

По повод мерките в училище, Кунчев беше категоричен, че ще препоръча да се спазват по-строго, включително и в регионите, които не са достигнали 500 на 100 000 заразени: "Време е указанията на МОН за училищата да станат задължителни, включително и носенето на маски на децата над началния курс, на всички учители през цялото време, да спрем събирането на деца чрез смесване на паралелките. Когато си непрекъснато в клас с едни 20 или 30 деца, ти можеш да отидеш на друго място със същите деца, но през цялото време те да са в училище с маски и след това на един курс по танци или нещо друго ги съберем от няколко училища, се губи ефектът от мерките. Ще издадем заповед относно препоръките на МОН, за да станат задължителни на национално ниво".

По думите му вирусът циркулира и в домовети ни, и на улицата, и в училищата, така че ротационният принцип не би бил особено ефективен. "Това, че за момента ще учат половината класове, пък после другите, минимално намалява риска, но не може да реши проблема генерално", допълни Кунчев. 

От Здравното министерство вече посочиха, че има тревожен ръст на заразени с COVID-19 сред децата и учениците. Вчера стана ясно, че за 24 часа 300 деца са били регистрирани с инфекцията. Децата на лечение в болница вече са 102. Това обаче не означава, че вирусът протича по-тежко при по-малките пациенти, все пак успокоиха лекари.

Ръст на децата с оплаквания отчитат и медицинските специалисти в училищата. Между 5 до 10 ученици минават всеки ден през лекарския кабинет. А със застудяването на времето ставало все по-трудно да се определи какво е заболяването. Лекарите отново призоваха родителите да не изпращат децата си на училище, ако имат дори един симптом на неразположение.

Междувременно бъдещи действия при увеличаване на броя на заразените с коронавирусната инфекция деца обсъдиха на среща в Министерството на здравеопазването заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов и лекари от Националната кардиологична болница, Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н.И. Пирогов”, Университетската болница „Александровска“ и Специализираната болница за активно лечение по детски болести  „Проф. д-р Иван Митев“.

Обсъдиха се различни възможности съобразно наличната обезпеченост и готовност на лечебните заведения да приемат деца с COVID-19, които се нуждаят от интензивно лечение, без да се нарушава дейността по прием на пациенти с други заболявания, които не са заразени с коронавирус. След като предложенията бяха обсъдени и разгледани, конкретните решения ще станат ясни в началото на следващата седмица, посочиха от ресорното министерство.