„Български възход“ ще подкрепи кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател, но не и проектокабинета му. Това каза лидерът на партията Стефан Янев от парламентарната трибуна на Народното събрание по време на дебатите преди гласуването за избор на редовно правителство. 

Ще подкрепим персонално проф. Габровски като кандидат за премиер, в същото време парламентарната група на “Български възход” няма да подкрепи предложената структура и състав на кабинета поради липсата на тези елементи, за които стана въпрос, липса на политическо споразумение, липса на яснота кой носи политическата отговорност за подкрепата на този кабинет и неговите бъдещи решения.”, обяви Янев. 

Парламентът обсъжда проектокабинета „Габровски“

В началото на 48-ото Народно събрание повечето от представителите на политическите сили изразиха надежда и отговорност пред избирателите, че сме тук да решаваме проблеми и да предлагаме решения за проблемите на българските граждани. Диалогът започна трудно. Днес, когато трябва да гласуваме структурите в състава на МС, виждаме на практика резултатът от този диалог, каза Стефан Янев, цитиран от БГНЕС.

По думите му гласуването за предложения кабинет от ГЕРБ-СДС е и връзката с гражданите и демонстрацията дали има връзка между думите и делата ни на партиите.

„Поздравявам ГЕРБ-СДС за избора на проф. Габровски“, подчерта Янев, но допълни, че действията и подкрепата на кабинета трябва да бъдат основани на ясни принципи и правила кой носи политическата отговорност, нещо, което от БВ не са видели.

"С цялото ми уважение към проф. Габровски и неговите усилия, както и към това, което прави държавата, и нещата се случват в пленарна зала, не искам предварително да огласявам пред медиите какво ще ни е поведението, но ще го видите". Това каза във вторник пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на „Български възход“ Стефан Янев. То ще е консолидирано и ще е ясно за всички български граждани, уточни Янев.