/ iStock/Getty Images
България ще получи 59% обезщетение за предоставената помощ на Украйна в периода юли - ноември 2022 г. Това посочват за БТА от Министерството на отбраната (МО), след като БТА изпрати по закона за достъп до обществена информация въпрос до МО за това на каква стойност е финансовото обезщетение, което България ще получи чрез финансовия инструмент на Европейския съюз (ЕС) European Реасе Facility (EPF), за предоставената на Украйна техника, въоръжение и хуманитарна помощ.

За периода юли - ноември 2022 г. МО на България е предоставило помощ от медицински комплекти и комплекти зимни облекла и обувки в размер на 1 099 464,22 лв. и съответно, по процедурата на ЕС, е кандидатствало за възстановяване, посочват от ведомството в своя отговор.

„Комитетът на Европейския инструмент за мир (EPF) е постигнал съгласие и е одобрил мерки за помощ за украинските въоръжени сили (UAF). Взето е решение възстановяването на извършените разходи, свързани с доставките в подкрепа на Украйна, спрямо страните доставчици да се извършва на траншове. Проведени са консултации, в резултат на които комитетът на EPF е взел решение за 59% възстановяване на сумите, посочени в Delivery Certifcate, в рамките на Транш 3 за несмъртоносното оборудване, доставено в края на 2022 г. по мерките за помощ в подкрепа на Украйна“, гласи още отговорът на МО.

По време на проведените консултации е взето решение стойностите на извършените разходи да се възстановяват в периода 2024 - 2025 г. по 20%, 2026 г. и 2027 г. съответно по 30%.

От Министерството на отбраната отбелязват, че комитетът на EPF не е взел решение за процентното възстановяване на сумите на страната ни за оказаната военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, извършена в началото на 2023 г.

Още през януари служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че средствата за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд European Peace Facility (EPF). Общата стойност на предоставената хуманитарна помощ от българското Министерство на отбраната на Украйна е 7 097 730,15 лв, съобщиха от ведомството за БТА през декември. За тези малко повече от седем млн. лв. българското Министерство на отбраната е предоставило на Украйна две хиляди каски, две хиляди бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, пет хил. комплекта зимни дрехи - полушуба с подплата, клин с подплата, риза с дълъг ръкав и шапка, и пет хиляди броя обувки - цели, полеви.

Финансовият инструмент на ЕС, използван за финансиране на оръжия за Украйна (European Peace Facility - EPF), ще възлиза на поне 3,5 милиарда евро през идните години, каза през март полският премиер Матеуш Моравецки.
Николай Трифонов, БТА