Димитър Стоянов
Димитър Стоянов / БТА
Комисарят по външните въпроси на ЕС Жозеп Борел, е изпратил писмо до България за изпращането на оръжия от наша страна към Украйна”. Това заяви служебният военен министър Димитър Стоянов, цитиран от БГНЕС.

В това писмо се казва ясно всяка държава каквито възможности има да изпрати подкрепа за Украйна, като в голяма част от писмото е изразено и желанието за закупуване на 155 милиметрови гаубици, с които България не разполага. Тази съвместна покупка не е ясно колко ще струва”, заяви още Стоянов.

Стоянов: Прекалено късно е за триъгълна сделка за заместване на съветско въоръжение

“Ние имаме нормативна уредба, която казва ясно с каква техника трябва да разполагаме, няма да падаме под минимума”, коментира още Стоянов.

Модернизацията на българската армия влезе като една дъвка в предизборната компания на политическите партии. Няма смисъл да се спекулира, още повече от политици, които вкараха папките с проектите в едно шкафче и седяха дълго време там. Това каза пред журналисти, след церемонията „Пожарникар на годината – 2022“, министърът на отбраната в служебния кабинет Димитър Стоянов в коментар по повод изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от вчера, че „за съжаление, последната година бе втората подред, изгубена за модернизацията на въоръжените сили“.

Във връзка с т.нар. „триъгълни сделки“ министър Стоянов заяви, че съюзниците на България към този момент не са се отзовали на запитванията за осъществяване на такава сделка и определи вероятността такава да се случи като малка. По думите му тя означава България да предостави на Украйна оръжие и веднага да получи в замяна друго.

Относно призива на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел държавите членки спешно да доставят на Украйна боеприпаси от собствените си запаси, министър Стоянов посочи, че вече е получил писмото. По думите му то е бланкетно и е до всички министри на отбраната. „В писмото се казва кой, каквато възможност има, да предостави съответните муниции на Украйна, като в голяма част от писмото е отразено желанието на Естония за съвместна покупка на 150 мм муниции, с които България не разполага, и да бъдат предоставени на Украйна“, каза Стоянов. 

Във връзка с предоставянето на муниции и въоръжение на Украйна, Стоянов посочи, че служебният кабинет е изпълнил решението на Народното събрание. „Няма как да подкопаем основите и способностите на българската армия. Имаме нормативни документи, които казват ясно какви запаси трябва да поддържаме. Няма как да бъдат нарушени тези документи от моя страна, нито от военното ръководство“, каза министърът.

Стоянов посочи, че от украинската страна има искане за предоставяне на зенитно ракетни комплекси. Според него обаче предоставяне без замяна, означава губене на въздушен суверенитет.

„При условие че изтребителната авиация е в тежко състояние, да предоставим нашите зенитно ракетни комплекси е огромен минус и ние няма да можем да защитим българското небе“, добави той.

По повод българските екипи, които отидоха в Турция, за да помагат при справянето с последиците от земетресенията, министър Димитър Стоянов каза, че действията им са „героизъм в мирно време“.