Димитър Стоянов
Димитър Стоянов / БГНЕС
Най-голямото предизвикателство е липсата на човешки ресурс и кадри в армията, заяви адм. Ефтимов
Т. нар. триъгълни сделки на Гърция, Чехия, Словакия, Полша, са сключени през март, април и май месец миналата година. Прекалено късно е за такава сделка. Това заяви военният министър Димитър Стоянов на брифинг.

Според военният министър е трябвало предишното правителство да вземе такова решение, както и парламентът. Към момента няма възможност такива сделки да се реализират.

Той уточни, че триъгълна сделка не е реална модернизация, а заместване на съществуващи възможности, замяна на старо съветско въоръжение със западно.

Стоянов даде равносметка и за свършеното от армията през миналата година.

"Редицата учения на Българската армия, както национални и интернационални, са голям процент на успеваемост. В никакъв случай не бих пропуснал и участието на Българската армия третата мисия за подпомагане на населението, гасенето на пожари, в подпомагане след бедствието в Карловско, медицинската евакуация, хуманитарната помощ на Турция и Сирия. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Това са все неща, които са видими за българската общественост, заяви той и благодари на военнослужещите.

Трябва нов подход заради средата на сигурност - преструктуриране на нашите сили, създаване на нови структури и изграждане на нови способности. Необходима не е само техника, но и инфаструктура.

Радев: Недопустимо е да се гледа на армията ни като военен донор за Украйна

Адм. Емил Ефтимов обяви, че българскатите граждани трябва да се чувстват защитени. "От началото на конфликта на Украйна се усили разузнаване, наблюдение, ситуационна осведоменост, координацията със съвместното командване на щаба НАТО", посочи той.

С промяната на нивото на амбиция на страните членки от НАТО в момента разполагаме с готово бойно формирование, което показва ангажираността на нашите съюзници. По думите му трябва многонационален щаб на дивизионно ниво с възможност за командване на национални и съюзни формирования. Затова трябва инфраструктура, но и комуникационни системи. Обстановката показва, че модернизацията на Бългаската армия няма алтернатива, посочи още адм. Ефтимов.

По думите му най-големият проблем е липсата на човешки ресурс, мотивиран и качествен личен състав.