Ремонтът и модернизацията на руски хеликоптери с цел последващото им предаване на Украйна е грубо нарушение на международните задължения на България и Чехия, заяви руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС), цитирана от ТАСС.

Службата припомня, че според публикувана в медиите информация българските държавни компании "Авионамс" и "Терем-Летец", както и чешката "Лом Прага", продължават да извършват  "нелегитимна дейност по ремонт и модернизация на бойна хеликоптерна техникa", произведена в Русия и СССР, включително с цел изпращането ѝ в Украйна.

Военен експерт: Действията на България са сигнал към Кремъл – „ето вижте, ние сме с вас“


"Споменатата дейност на България и Чехия е грубо нарушение на международни задължения и нанася значителни вреди на световната система на експортен контрол", заявява ФСВТС, като подчертава, че руската страна не носи отговорност за безопасната експлоатация на хеликоптерите, обслужени от тези предприятия без участието на руските производители и разработчици.

Стоянов след последните стъпки на Русия: Няма риск от използване на ядрено оръжие

През юли миналата година Русия прекрати действието на свидетелствата, издадени на "Лом Прага", "Терем-Летец" и "Авионамс". Предприятията бяха лишени от правото да извършват дейност, свързана с техническо обслужване или ремонт на руски хеликоптери, припомня ТАСС.
Асен Георгиев/БТА