Димитър Стоянов
Димитър Стоянов / БТА
Конфликтът обаче се задълбочава, според военният министър
Това, което се случва е изнасяне на по-предни позиции на ядрено оръжие, което не решава конфликта, а го задълбочава. Това заостря конфликта, но към момента няма риск от използване на ядрено оръжие. Това заяви военният министър Димитър Стоянов по повод обявеното преди дни решение на Русия да разположи ядрено оръжие в Беларус.

Министърът обясни, че въпреки предоставянето на боеприпаси на Украйна, конфликтът с Русия се задълбочава.

„България следва общата политика на ЕС. Относно съвместното придобиване на 155 мм. снаряди, българската армия не разполага с такива системи на въоръжение, тоест ние няма как да сключим договор за такова придобиване, нямаме нужда от тях в момента”, заяви той.

ЕС заплашва Беларус с нови санкции, ако приеме руски ядрени оръжия

“По отношение на предоставянето на 1 милион броя боеприпаси за Украйна, те трябва да излязат наличност от някои складове, ние не разполагаме с такъв калибър, не го употребяваме и следователно няма как да предоставим това на Украйна”, каза още Стоянов.

Той поясни, че министерството на отбраната предоставя тези боеприпаси на ВМЗ, съгласно решение на НС за оказване на подкрепа за Украйна.

Стоянов: Не подготвяме допълнително споразумение за военна помощ на Украйна

„В това решение пише, че трябва да бъдат обновени боеприпасите от българската армия, които изтичат. Това сме и направили – предоставили сме мунициите на публично предприятие, каквото е ВМЗ – от там къде ще отидат не мога да кажа. Това е решение на ВМЗ, но няма как да бъде предоставено оръжие без да има разрешение на комисията, която е към министерството на икономиката”, каза още Димитър Стоянов. 
БГНЕС