Днес България празнува. Причина за това е добрата новина, която беляза съботния ден - 12-годишният Александър, който изчезна на 11 ноември в Перник, беше намерен. Доброволци го откриха на труднодостъпна местност над Радомир.

Спасителната акция, която е невиждана по численост, продължи 9 дни. В петък бащата на детето Александър Цветанов обяви награда от 100 000 лв. за този, който намери сина му.

Момчето бе открито премръзнало и дехидратирано в 14.27 часа от доброволците от клуба по парапланеризъм Веселин Георгиев и Милко Михайлов. По думите им детето е оцеляло, защото се е борило и бяха категорични, че пари не искат. 

Добри новини: Намериха жив Александър

Новината, че Сашко е намерен развълнува цяла България. В социалните мрежи се появиха хиляди коментари от хора, приветстващи щастливата новина.

Бащата на 12-годишно дете също публикува съобщение във Фейсбук, гласящо: "Сашо се чувства добре и се гушна в мен! Благодаря на всички!"



По-рано през деня кметът на Перник Станислав Владимиров заяви: "Вече можем да се усмихнем. Детето е намерено живо от планински спасители и е добре. До понеделник ще бъде в "Пирогов". Призоваваме да не бъдат притеснявани няколко дни".

Александър беше откаран за изследвания в "Пирогов", веднага след като беше намерен. От лечебното заведение съобщиха, че са му били направени множество изследвания и "към момента няма нищо притеснително" в състоянието му. Момчето ще остане в болницата още няколко дни, за да бъде наблюдаван, като с него ще работят специалисти, включително ще бъдат ангажирани и детски психолози.

Подробности за състоянието на момчето от болницата даде и министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. Той обясни, че Александър няма увреждания по крайниците, както и следи от продължително измръзване.

Здравният министър за намерения Александър: Детето е боец

По думите му кръвните показатели и кръвната захар са нормални, което говори, че детето е намерило начин да приема течности и храна. 

Стана ясно, че под ръководството на Окръжна прокуратура – Перник продължават действията по разследване по досъдебното производство, като се проверяват се всички версии за изчезването на 12-годишното момче, включително и за отвличане.

Предстои назначаване на експертизи, в т.ч. съдебномедицинска за състоянието на детето.