"Няма увреждания по крайниците, няма следи от продължително измръзване". Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Асен Меджидиев от "Пирогов", където се намира 12-годишният Александър, който беше в неизвестност 9 дни.

По думите му бащата е при момчето в болницата.

"Детето е в стабилно състояние, без тежки увреждания. Има леки драскотини. Почти всички изследвания вече са му направени", уточни здравният министър. Той посочи, че се е срещна лично с Александър.  

Добри новини: Намериха жив Александър

"Има лека дехидратация, заради която ще му бъдат вливани системи, но детето е спокойно. Той е боец. Не знам дали възрастен човек би оцелял в тези условия", подчерта Меджидиев.

"Кръвните показатели са нормални, кръвната захар е нормална. Това говори, че детето е намерило начин да приема течности и храна. По краката има леки охлузвания", каза още той.

Прокуратурата работи по всички версии за изчезването на Александър

Засега момчето не говори и се изчаква консултация от детски психолог. 

Проф. Николай Габровски от "Пирогов" уточни, че се правят всички изследвания, с които да се установи състоянието на момчето и дали има отклонение от нормалните параметри. "Към момента няма нищо притеснително", каза той. Лекарят уточни, че като цяло състоянието на Александър е стабилно, но той ще остане в болницата още няколко дни, за да бъде наблюдаван. "С него ще работят специалисти, включително ще бъдат ангажирани и детски психолози", добави проф. Габровски.