Спасителите заявиха, че не искат наградата от 100 000 лв.
12-годишният Александър от Перник, който изчезна преди близо 9 дни и беше търсен с безпрецедентна издирвателна акция, днес бе намерен жив от планинари в труднодостъпна местност над Радомир малко преди 14:30 ч. Момчето е добре, контактно е, първо е поискало вода. Откарано е в "Пирогов", където му предстоят множество прегледи и изследвания. Там е и бащата.

БТА


"Вече можем да се усмихнем. Детето е намерено живо от планински спасители и е добре. До понеделник ще бъде в "Пирогов". Призоваваме да не бъдат притеснявани няколко дни", каза на брифинг кметът на Перник Станислав Владимиров.

Спасителите на Александър са планинари и доброволци от клуба по парапланеризъм Веселин Георгиев и Милко Михайлов.

"Детето е оцеляло, защото се е борило. В гората, където е намерено, има поне 20 дерета. Цялата планина е трудно проходима. Пари не искаме. Ние сме тук, за до помогнем, искахме да открием детето", заявиха те.

По думите им, когато са го открили, Александър е бил изтощен, дехидратиран и с мокри дрехи заради дъжда, който валя предните дни.

"Не можах да повярвам, 5 секунди го гледах и не можах да повярвам. Всичко това е от желание за живот. Беше в безпомощно състояние. По външния му вид си личи, че се е движил - мръсен, изтощен, гладен. Дадохме му вода, стоплихме го. Планината може да е майка, може и да е мащеха. В случая е била майка", заявиха още доброволците.

"Сашо се чувства добре и се гушна в мен! Благодаря на всички!", написа в профила си във Фейсбук и щастливият баща на Александър.

"Имахме уверение от специалисти, занимаващи се с аутизъм, че Александър е имал силите да издържи. Няма данни да е бил приютен през тези дни", заявиха от МВР.

Назначена е и съдебно-медицинска експертиза, обявиха от прокуратурата. "Цяло чудо е толкова дни да оцелее без храна и вода.Затова прокуратурата ще проверява версията дали той не е държан принудително от някого и дали той не го пуснал заради обявената парична награда", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Тежката дума ще е на лекарите, които трябва да го установят на база на нараняванията и измръзванията му. Малкият Александър изчезна на 11 ноември следобед при разходка с баща си в местната планина Голо бърдо.

Оттогава издирването му не е спирало с помощта на полиция, жандармерия, пожарникари, планински спасители и огромен брой доброволци.

Използвани бяха термокамери, висикопрохомидими джипове, дронове.

В безпрецедентната акция се включиха следови кучета, както и хеликоптер.