Българи използвани като мулета от холандски наркотрафиканти
Българи използвани като мулета от холандски наркотрафиканти / снимкa: Дарик - Пловдив

Двама българи са били принуждавани насила да гълтат няколко пъти по 45 ампули с наркотик и да ги пренасят до Токио, Буенос Айрес, Лондон и Боливия. Това стана ясно от показанията на 24-годишния Стоян Василев, разпитван днес от холандски съдия-следовател чрез видеоконферентна връзка между Окръжния съд в Харлем и Пловдивския апелативен съд. Освен него, в ролята на муле е бил принуждаван да влиза и младеж на име Иван.

Разпитваният онлайн днес свидетел разказа, че това е ставало в края на 2007-а. Той е успял да се прибере в България, но е бил принуден отново да се върне в Амстердам, след като родителите му тук са били подложени на тормоз и заплахи от лица, свързани с организираната престъпна група в Холандия. Сред тримата подсъдими по наказателния процес в град Харлем е и българинът Цветослав Благоев, който е контактувал със своите сънародници индиректно. Има вероятност разпитаният днес свидетел също да бъде подведен под наказателна отговорност, ако се установи доброволно съучастие в трафика на наркотици.

Досега дистанционен разпит в България, подобен на този в Апелативния съд в Пловдив, е правен само във Варна. Днешното онлайн съдебно заседание бе предшествано от тестове за съвместимостта на техниката, взета под наем от пловдивските магистрати, и оборудването за 200 000 евро, с което работят холандските им колеги. Апелативният съд в Пловдив е подал заявка във Висшия съдебен съвет за 32000 лева, с които да бъде закупена система за видеоконферентни връзки.

Новини от Пловдив