“Още през 2017 г. БСП подаде сигнал към тогавашните главен прокурор Сотир Цацаров и до председателя на ДАНС Димитър Георгиев относно корупционното изграждане на оградата на българо-турската граница. По това време управлява ГЕРБ и Борисов и днес той се опита да предаде отговорността на други.” Това заяви Корнелия Нинова от БСП по време на извънреден брифинг в парламента.

“Тогава направиха изслушване на вътрешния министър по онова време Пламен Узунов, и от това изслушване става ясно, че е проведена поръчка за изграждане на оградата тип А, тоест двуредово, но се построява едноредово. Огромни пари се платиха тогава за това съоръжение и изводите на Узунов бяха, че панорамните устройства, сензорите и др. устройства не са в изправност и не могат да бъдат използвани на границата” заяви още Нинова.

Демерджиев за граничните полицаи: Стари са дрехите им, стари са обувките им, това е въпрос на оцеляване

“През 2020 г. питахме Гешев как се движи делото и получихме отговор, че се води досъдебно производство. От 2017 до 2022 г. не се е случило нищо.

Трябват драконовски закон за помагачи на трафиканти, както и ефективни присъди. Днес пак изпращаме писмо до Гешев какво се случва с неефективното изпълнение на оградата, да видим дали ще се промени бездействието, което е факт от 5 години”, обясни още Нинова.

"Министърът на вътрешните работи твърди, че му трябват повече хора и повече средства. Той е прав и ние ще го подкрепим. Но Министерският съвет не иска да внесе нов бюджет. Това е противоречието при служебния кабинет", заяви тя.
 
БГНЕС