Задържан е извършителят на стрелбата на границата с Турция край Елхово, при която загина сержант Петър Бъчваров. Това обяви пред БНТ посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. Тя е съобщила новината на ръководството на МВР в телефонен разговор.

Дипломатът заяви, че разследването от страна на турската прокуратура вече е започнало и на границата се намира голям екип, който работи по всички възможни версии. Според нея обаче трябва да бъде изяснено дали наистина става дума за стрелба при трафик на бежанци.

Властите на крак след убийството на граничен полицай

Говорителят на прокуратурата Сийка Милева потвърди пред NOVA, че в Турция са задържани двама души, заподозрени за убийството на българския граничен полицай.

Тя изрази благодарности към турските власти, че за по-малко от 12 часа успели да ги установят и задържат. „Турските ни колеги се свързаха с нас и ни увериха, че се провеждат разпити на две лица, които според тях са съпричастни за извършване на тежкото деяние”, подчерта Милева. Не е установено гражданството на задържаните.
 


Навръх професионалния празник на МВР България осъмна с новината, че граничен полицай е бил застрелян в понеделник вечерта от мигранти, опитали се да прекосят нелегално границата ни с Турция край Елхово.

Сержант Петър Бъчваров и негов колега били дежурни във фаталната вечер. Забелязали дупка в оградата на границата и решили проверят какво се случва. Чул се изстрел. Сержантът е бил улучен в главата

 

Елхово убийство граница полицай
БГНЕС


Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви по време на брифинг, че оградата по границата с Турция не е годна, всеки ден съоръжението се поддържа, но всеки ден се натъкват на дупки, спират, обработват ги, правят всичко възможно да затворят границата.

"В случая става въпрос за криминално деяние, за изключителна агресия. За пръв път се подхожда по този начин. Ние сме се стремили нашите служители да изпълняват задълженията си без да причинават ненужни щети на тези хора, които се опитват да преминават границата. При такава агресия, която ескалира, ние ще отговорим с необходимата сила на тази агресия и ако има инциденти по границата няма да са в посока на наши служители, посочи вътрешният министър.

Заместник главеният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов пък определи случилото се като терористичен акт.
БНТ