Имаме нужда от повече подкрепа и жива сила на границите, заяви държавният глава
Продължавам да настоявам за по-голяма европейска солидарност в България, тъй като имаме най-дългата сухопътна външна граница на ЕС, където има активен поток от мигранти. Трябва повече техника и жива сила. Ние сме активирали не само средства от бюджета, ние мобилизираме и личен състав от Българската армия. Ние натоварваме нашите хора и трябва усетим европейската солидарност на нашите граници и разбира се, трябва да бъдем приети в Шенген. Това заяви президентът Румен Радев на втория ден от Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители, които участват в 27-ата Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27). Радев заяви това по повод трагичния инцидент край Елхово, при който загина граничен полицай при престрелка с неизвестни извършители.

Това е безпрецедентен случай, доколкото до момента е известно - от територия на друга държава да се стреля по наш полицай. Очаквам външно министерство да извика турския посланик и да изискаме съвместно разследване, посочи още той.

По отношение на обвинения полковник от армията за смъртта на военния пилот майор Валентин Терзиев, разбил се с МиГ-29 край Шабла, Радев заяви, че не може да коментира решения на прокуратурата. Военната авиация е рисков занаят, посочи Радев и акцентира това, че има нужда се обърне повече върху личния състав на българските ВВС.

Убиха полицай, охранявал границата с Турция

Радев също така изтъкна, че още утре ще отправи покана към ПГ на "Възраждане" за консултации. Трябва да бъде възстановена нормалната среда и диалогът в една остра предизборна кампания, необходима е конструктивност между партиите, преговорите не са между президента и партиите, а между партиите, припомни държавният глава.

Радев коментира и какво се очаква от втория ден на Срещата на COP27. "Днешната сесия ще премине под знака за взаимовръзката между енергетика и климата с акцент за нови, устойчиви и екологични технологии. България имаме чудесни условия за производство на енергия от Слънце, имаме чудесни условия за енергия от вятър в акваторията на Черно море, имаме най-развитата система от хидроелектрически съоръжения, ние все още не сме се възползвали максимално от ВЕЦ-ове и най-вече за съхранението на енергията. Имаме и чудесни специалисти по атомна енергия", посочи той.

Радев: Зеленият преход трябва да увеличава благосъстоянието на хората, не да го намалява

По думите му може да се затвори денонощният цикъл на производства на енергия и да се съхранява, за да може да се стабилизират енергийните системи в региона. Този регион може да произвежда и енергията на бъдещето - зеления водород, посочи още българският държавен глава.

Президентът ще представи официалната кандидатура България да е домакин на следващата среща на COP27.  България може да даде пример за зелен подход в икономиката, смята още държавният глава.