Полицай е убит до границата с Турция, съобщи МВР. Инцидентът е станал снощи, около 20:35 часа, когато неустановено лице стреля по съвместен наряд на Гранична полиция и военнослужещ, който изпълнява задълженията си по охрана на границата в района на село Голям Дервент.

Граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на МВР се натъкват на срез на оградата. Те слизат от колата и насочват фенера към среза, след което последва изстрел. С първия изстрел е убит служителят на Гранична полиция, а служителят на МВР успява да се прикрие зад превозното средство. Последва престрелка, служителят на МВР успява да се измъкне невредим. Групата, която е стреляла успява да се отдалечи в територията на Турция. Това разказа пред медиите  главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Той каза още, че става въпрос за група нелегални мигранти, опитвали се да преминат нелегално границата.

От МВР съобщиха, че са разпоредили във всеки наряд да има дълго оръжие с цел безопасност на служителите. Призоваха и за законодателни промени.

Турция е уверила българските власти, че ще направи всичко възможно хората да бъдат намерени и изправени пред закона.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че оградата не е годна, всеки ден съоръжението се поддържа но всеки ден се натъкват на дупки, спират, обработват ги, правят всичко възможно да затворят границата. В случая става въпрос за криминално деяние, за изключителна агресия. За пръв път се подхожда по този начин. Ние сме се стремили нашите служители да изпълняват задълженията си без да причинават ненужни щети на тези хора, които се опитват да преминават границата. При такава агресия, която ескалира, ние ще отговорим с необходимата сила на тази агресия и ако има инциденти по границата няма да са в посока на наши служители.

Демерджиев посочи, че ще има среща с турския министър на вътрешните работи, на която ще изиска турската страна да разбие каналджийските мрежи в Турция, поискал е същото и от Европол и от ЕК. Докато тези каналджийски мрежи не бъдат разбити, наши или други служители всеки ден ще бъдат поставяни под риск.

Ние усляхме да пречупим кривата на мигрантския натиск един месец по-рано от очакваното. Това е вследствие на помощта на турската страна, отбеляза Демерджиев.

Служителите имат оръжие, но ситуацията се променя. Това е първото нападение с оръжие от страна на мигранти. Имаше ескалация, имало е случаи служители да бъдат нападнати с хладно оръжие и нито един такъв случай не е бил успешен. Но с случая огнестрелното оръжие е използвано в засада и много трудно може да се предпази човек, а нападението в случая е в главата на служителя, каза още Демерджиев.

Според вътрешния министър фенерите, с които светят, са ги направили мишени и първият изстрел е бил фатален.

Загиналият полицай е служител от над 8 години, има достатъчно опит, но ситуацията е била безпрецедентна. Години наред не е имало стрелба по границата. Те нямат тренинга, не се е случвало, обясни Демерджиев и добави, че "инцидентът ще ни мобилизира и ще направим така че нещата да се подобрят".

Няма повод за кадрови промени. Това, че някой изрод е решил да стреля през границата, не можем да правим всеки ден кадрови промени, ако имаше грешка в подхода и тактиката, но тук говорим за една изключително гнусна проява на човек, който вярвам, че ще бъде издирен и изправен пред закона, уточни Демерджиев и добави, че извършителят ще бъде съден в Турция.



Към мястото на инцидента са насочени най-близките гранично полицейски наряди.

"Имам информация, която не е проверена, напротив, той е взел необходимата позиция като се е прикрил. Това все пак подлежи на проверка. Прекалено рано е да коментираме каквато и да било хипотеза", заяви министъра на отбраната Димитър Стоянов на брифинг по случая с убития полицай на границата край Елхово.

"Говорих сутринта рано по телефона с министър Демерджиев, но и той ми предаде същата информация", добави Стоянов.

"Разбира се, че е притеснителен случая, аз лично считам, че това е криминален случай на каналджии, които по един или друг начин се опитват да продължат своята нелегална дейност, за съжаление платена с цената на един човешки живот", заяви Стоянов. 

За инцидента са уведомени турските гранични власти, като е направена среща на линията на държавната граница, с цел установяване и задържане на извършителя.

Предполага се, че извършителят е на турска територия. Изпратените наряди не са установили незаконни мигранти в района.

За случая са уведомени дежурен разследващ полицай, дежурен експерт, оперативен работник, дежурен следовател и дежурен прокурор.

Във връзка със случая се отменя официалното отбелязване на празника на националната полиция - 8 ноември.

По думите на кметския наместник Иван Франсъзов в село Голям Дервент ежедневно преминават групи с нелегални мигранти. 
 


Той каза още, че в селото, в което живеят около 30 души, не са чули изстрели снощи. Преминаващите мигранти са предимно сирийци и афганистанци, каза още той. По негова информация загиналият полицай е от Елхово.

"Мигрантските групи са от по 20-30 души, предимно млади хора от Афганистан и Сирия. Постоянно минават тук през границата и създават суматоха". обясни Франсъзов. Граничната ограда е в добро състояние, твърди той, но "мигрантският натиск е голям и тях нищо не ги спира".

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов също коментира случая. “Работата по границата никога не би могла да приключи. Трябват повече сили и средства, които да се насочат натам. Не е възможно всяка една ситуация да бъде предвидена”, каза той в ефира на “Здравей, България”.
 
БТА