България осъмна с новината, че граничен полицай е бил застрелян в понеделник вечерта от мигранти, опитали се да прекосят нелегално границата ни с Турция край Елхово.

Сержант Петър Бъчваров и негов колега били дежурни във фаталната вечер. Забелязали дупка в оградата на границата и решили проверят какво се случва. Чул се изстрел. Сержантът е бил улучен в главата.

Продължавам да настоявам за по-голяма европейска солидарност в България, тъй като имаме най-дългата сухопътна външна граница на ЕС, където има активен поток от мигранти. Трябва повече техника и жива сила. Ние сме активирали не само средства от бюджета, ние мобилизираме и личен състав от Българската армия. Ние натоварваме нашите хора и трябва усетим европейската солидарност на нашите граници и разбира се, трябва да бъдем приети в Шенген. Това заяви президентът Румен Радев.

Радев за инцидента край Елхово: Очаквам МВнР да извика турския посланик


Това е безпрецедентен случай, доколкото до момента е известно - от територия на друга държава да се стреля по наш полицай. Очаквам външно министерство да извика турския посланик и да изискаме съвместно разследване, посочи още той.

По време на среща с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи, външният министър Николай Милков съобщи, че посланикът на Република Турция в София Айлин Секизкьок е поканена на среща в българското външно министерство. 

МВнР ще търси съдействие от посланика на Турция заради инцидента край Елхово

По време на разговора ние ще потърсим съдействие и ще изразим безпокойство за това, което се случва от двете страни на границата и ако трябва ще предложим съдействие, заяви Милков. 

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев от своя страна заяви по време на брифинг, че оградата по границата с Турция не е годна, всеки ден съоръжението се поддържа но всеки ден се натъкват на дупки, спират, обработват ги, правят всичко възможно да затворят границата. В случая става въпрос за криминално деяние, за изключителна агресия. За пръв път се подхожда по този начин. Ние сме се стремили нашите служители да изпълняват задълженията си без да причинават ненужни щети на тези хора, които се опитват да преминават границата. При такава агресия, която ескалира, ние ще отговорим с необходимата сила на тази агресия и ако има инциденти по границата няма да са в посока на наши служители.

Демерджиев: Някой изрод е решил да стреля през границата

Демерджиев разкри и детайли за загиналия си колега. 

Загиналият полицай е Петър Бъчваров от Елхово, той е служител от над 8 години, има достатъчно опит, но ситуацията е била безпрецедентна. Години наред не е имало стрелба по границата. Те нямат тренинга, не се е случвало, обясни Демерджиев и добави, че "инцидентът ще ни мобилизира и ще направим така че нещата да се подобрят".

Стоянов за трагедията на границата: Военнослужещият е бил с автомат „Калашников“

Военнослужещият е бил екипиран с автомат "Калашников", 762 милиметров. Съобщи на фрифинг министърът на отбраната Димитър Стоянов по повод трагичния случай. 

"По принцип голяма част от военнослужещите имат бронежилетки, цялата българска армия не е окомплектована с бронежилетки", допълни той. Стоянов определи трагедията като "криминален случай на каналджии, които по един или друг начин се опитват да продължат своята нелегална дейност, за съжаление платена с цената на един човешки живот" и бе категоричен, че ще бъдат взети мерки. 

Инцидентът бе коментиран и от председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

Синдикатът на МВР за убития полицай: Граница не се пази с командировани служители


 "Този инцидент можеше да се случи много по-рано. Ситуацията просто се изостря и такива инциденти могат да се случат и за в бъдеще". 

„Тази граница не може да се пази с командировани служители. Това означава спешни мерки за увеличаване на щатове, назначаване на хора и тяхното обучение и изпращането им на застрашени участъци. Няма да се реши въпросът без специално обучени хора, на които това им е работното място и които са много добре екипирани и оборудвани”, заяви Попов и сподели доста притеснителни факти: 

"По турската граница има райони, които не се покриват нито от мобилни оператори, нито от системата тетра, която използваме. Случвало се е срещу патрул от двама колеги мога да се изсипят група мигранти, а колегите няма как да повикат подкрепление". 

Окръжна прокуратура – Ямбол ще ръководи разследването по досъдебно производство, образувано за умишлено причиняване на смъртта на П.Б. – разследващ полицай в ГПУ – Елхово, съобщиха от държавното обвинение. 

Прокуратурата подготвя молба за правна помощ до Турция за провеждането на неотложни действия на турска територия, съобщиха от държавното обвинение. 

Гешев: Прокуратурата ще подкрепи институциите в борбата с нелегалната миграция

На брифинг главният секретар на МВР Петър Тодоров посочи, че вероятно извършителите се намират на територията на Турция и е говорено с властите в съседната държава да окажат съдействие за залавянето им.

Главният прокурор Иван Гешев реши да използва социалните мрежи за да коментира казуса. Прокуратурата ще подкрепи всички усилия на институциите за борба с престъпността и нелегалната миграция, написа той в Туитър. Той изказа съболезнования на близките и колегите на загиналия служител на Гранична полиция.

Заместник главеният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов определи случилото се като терористичен акт.

„Отиде си един млад човек в изпълнение на своя дълг. На днешния ден, вместо да честваме Националния празник на полицията, го посрещнахме с един загинал колега, който с тялото си защити националния суверенитет. Надявам се, че ще стигнем до извършителите. Ще разчитаме изцяло на сътрудничеството с колегите от турска страна. Вече сме в комуникация с Прокуратурата там. Очевидно извършителите са действали на тяхна територия”, каза той. 

Заради инцидента бе отменено тържественото отбелязване на празника на МВР, който е днес, 8 ноември.  

В община Елхово утре, 9 ноември, със заповед на кмета Петър Киров, е обявен ден на траур в памет на загиналия снощи при престрелка край преградното съоръжение граничен полицай, съобщиха от местната управа. Националният флаг на всички общински сгради, включително по кметствата в селата, ще бъде свален наполовина. Забранено е провеждането на публични тържества и увеселителни мероприятия.

„Изказвам своите дълбоки съболезнования на семейството, близките, приятелите и колегите на сержант Петър Бъчваров, който изгуби живота си при изпълнение на служебния си дълг“, каза кметът на Елхово.