Военнослужещият е бил екипиран с автомат "Калашников", 762 милиметров. Това съобщи на брифинг министърът на отбраната Димитър Стоянов по повод трагичния случай, при който полицай бе убит на границата край Елхово.

По закон се дава съвместен наряд от служител на Гранична полиция и военнослужещ.

"По принцип голяма част от военнослужещите имат бронежилетки, цялата българска армия не е окомплектована с бронежилетки", заяви Стоянов. 

"Имам информация, която не е проверена, напротив, той е взел необходимата позиция като се е прикрил. Това все пак подлежи на проверка. Прекалено рано е да коментираме каквато и да било хипотеза", заяви министъра на отбраната Димитър Стоянов на въпрос какви са действията на загиналия униформен служител. 

"Говорих сутринта рано по телефона с министър Демерджиев, но и той ми предаде същата информация", добави Стоянов.

Убиха полицай, охранявал границата с Турция

"Разбира се, че е притеснителен случая, аз лично считам, че това е криминален случай на каналджии, които по един или друг начин се опитват да продължат своята нелегална дейност, за съжаление платена с цената на един човешки живот", заяви Стоянов. 

"Мерки, разбира се, че ще бъдат взети, най-очакваното, което е да подготвим военнослужещи по-добре с необходимите защитни средства", каза още министърът на отбраната. 

Оръжието, с което е станало убийството, е било притежание на каналджия, не на обикновен мигрант, съобщи своята хипотеза Стоянов.