Посланикът на Република Турция в София Айлин Секизкьок е поканена на среща в българското външно министерство по случая с убития полицай на границата край Елхово. Това съобщи на брифинг служебният министър на външните работи Николай Милков.

По време на разговора ние ще потърсим съдействие и ще изразим безпокойство за това, което се случва от двете страни на границата и ако трябва ще предложим съдействие, заяви Милков. 

Външният министър Николай Милков посрещна у нас своя колега от Република Северна Македония Буяр Османи. 

"Радостен съм да приветствам с "добре дошъл" моя добър колега и приятел Буяр Османи. Неговото посещение в България се случва в един много важен период. Това е период, в който и двете държави са подложени на значителни въздействия от връхлитащите ни кризи. Кризи от всякакъв характер: растящи цени на енергоресурсите, прекъсването на вериги за доставки, заплахи за сигурността. В същото време нашите отношения, също така бяха преминали през периоди, които могат да бъдат окачествени като сложни", заяви външния министър Николай Милков, който посрещна у нас своя колега от Република Северна Македония Буяр Османи.

"Да върнем един позитивен дневен ред в двустранните отношения, нещо, което сякаш последните месеци и от двете страни на границата, чувстваме, че се е позагубило", заяви Милков. 

Буяр Османи
БГНЕС

"Парадокс е това да имаме една визия за развитието на региона и за развитието на нашите двустранни отношения. Парадокс е да имаме и механизъм за тяхното решаване, който се определя от подписаните двустранни документи. Имам предвид договора от 2017 година, също така протоколите между правителствата на двете държави. Имаме и многостранно поети ангажименти, скрепени с подписите на всички държави членки от Европейския съюз. И в същото време да се оказва, че е на лице една атмосфера, която не е позитивна в развитието на нашите отношения. Именно това се опитваме да преодолеем с това посещение", заяви външният министър Милков.

"Наред с въпросите, които ние обсъдихме за съществуващи пречки, които следва да преодоляваме, знаете ситуацията, свързана с клубовете, ситуацията с вписването на българите в Конситуцията, ние се спряхме и на положителните неща в нашите двустранни отношения", заяви Милков за темите на разговор между двамата външни министри. 

Сред положителните неща Милков отбеляза и търговския стокообмен в размер на над 1 милиард лева. 

Обсъдена е и ролята на България като газов хъб на Балканите, заедно със строителството на интерконектора и връзката между Кюстендил-Жидилово. 

"Смятам за успех договора за междусистемната газова връзка Кюстендил-Жидилово", потвърди Буяр Османи. 

Османи уточни, че търговският стокообмен към момента е 710 милиона евро, с тенденция да стигне и 1 милиард евро до края на годината. Това  отрежда пето място по стокообмен на България с Република Северна Македония. 

Веницианската комисия да каже дали има спорни елементи в закона за клубовете, който бе приет в РСМ, призова Османи.