"Този инцидент можеше да се случи много по-рано. Ситуацията просто се изостря и такива инциденти могат да се случат и за в бъдеще", това коментира за DarikNews.bg Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, след случая с простреляния граничен полицай в района на българо-турската граница.

Убиха полицай, охранявал границата с Турция

Тази граница не може да се пази с командировани служители. Това означава спешни мерки за увеличаване на щатове, назначаване на хора и тяхното обучение и изпращането им на застрашени участъци. Няма да се реши въпросът без специално обучени хора, на които това им е работното място и които са много добре екипирани и оборудвани”, заяви Попов.

По думите му през последните няколко седмици, е имало случаи, когато мигранти са се опитвали да се саморазправят с гранични полицаи. Според Валентин Попов след този трагичен инцидент политическото ръководство на МВР трябва да реагира с два плана.

Първият план е обучение на служители, а вторият план са да се набележат мерки, за да се минимилизира риска от подобни трагедии", допълни председателят.

Стоянов за трагедията на границата: Военнослужещият е бил с автомат „Калашников“


„По турската граница има райони, които не се покриват нито от мобилни оператори, нито от системата тетра, която използваме. Случвало се е срещу патрул от двама колеги мога да се изсипят група мигранти, а колегите няма как да повикат подкрепление”, зави още Попов.

Според Генади Тенев, който е зам.-председател на СФС МВР, няма пропуск в работата на граничния патрул.

Демерджиев: Някой изрод е решил да стреля през границата (ВИДЕО)

Тук става въпрос за една изненадваща ситуация, когато от тъмното от турска страна се възпроизвеждат изстрели.От страна на служители до момента не виждаме пропуски. Те са си вършили работата, имат сигнал за пробив на съоръжението, отишли, реагирали са. Не са имали никакъв физически контакт с лицата от другата страна, за да могат някакви мерки да предприемат, така че абсолютно изненадващо, това си е убийство”, коментира Генади Тенев.

Криминалист за убития полицай: Случайна престрелка при засичане на трафикантите

Според ръководството на синдиката на МВР оставки сега няма да решат проблема.