"Такъв инцидент не е имало след 1989 година на границата. Досега бежанец не е използвал огнестрелно оръжие". Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Димитър Стоянов във връзка с трагичния случай, при който полицай бе убит на границата край Елхово. 

"Военнослужещият, който е участвал също в инцидента, е действал изключително точно и правилно. Реално той е прикрил нашата държавна граница, изтеглил се е навреме. Произвел е изстрели в посока от там, откъдето са дошли изстрелите от турска територия. Действал е изключително професионално, съгласно инструкциите. Говорих с него – чувства се добре", заяви Стоянов.

Стоянов за трагедията на границата: Военнослужещият е бил с автомат „Калашников“

По думите му има точни и ясни инструкции кога и в какъв случай може да се използва оръжие. "Силата трябва да бъде съизмерима. Не може срещу теб да стоят майка с дете и ти да произведеш изстрел", обясни министърът. 

Той посочи, че са набелязани допълнителни мерки как да се продължи оттук нататък. "Нашите военнослужещи са подготвени", категоричен е Стоянов.

Демерджиев: Някой изрод е решил да стреля през границата (ВИДЕО)

Припомняме, че полицай беше убит до границата с Турция. Инцидентът е станал снощи, около 20:35 часа, когато неустановено лице стреля по съвместен наряд на Гранична полиция и военнослужещ, който изпълнява задълженията си по охрана на границата в района на село Голям Дервент.