"От ден първи при встъпването ми в поста на министър на вътрешните работи, първото нещо, което направих е да посетя границата и то точно в района на Елхово. Този акт не беше случаен. Ние бяхме оценили риска от завишения мигрантски поток", заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в началото на изслушването си в Народното събрание. 

Той ще говори пред депутатите за предприетите мерки по охрана на границата на страната и справянето с потока от нелегални имигранти.

"Мигрантският поток няма да намалява, има обективни фактори, които го формират и тенденцията, най-вероятно, за съжаление ще е за увеличаване на този поток и непрестанен поток, вместо намаляване и отпадане на натиска към външната ни граница, която е външна граница и на Европейския съюз", заяви Демерджиев. 

Той заяви, че в бърз порядък е направен анализ на необходимите мерки, които трябва да се вземат по границата. Сред тях е намаленият щат на българската полиция.

"За последните 10 години щата на гранична полиция е намален с 1300 човека", заяви Демерджиев. За да бъде преодолян недостигът е направено предложение за увеличение на щата на гранична полиция с 1260 човека, заяви министърът на МВР. Това е направено, заяви Демерджиев. 

Друг проблем, който е констатиран е липса на автомобили, които да обслужват територията. 

"Предприехме действия и сме стартирали обществени поръчки", обясни Демерджиев, но заяви, че част от наличните автомобили също са непригодни.

"Районът на границата е изключително тежък и който предполага високо проходими и здрави автомобили, а не автомобили с 300 и повече конски сили, които са по-скоро са подходящи за движение по шосетата и моторите им издържат не повече от 25 000 километра", заяви Демерджиев. 

Ужасно състояние на пътищата, които обслужват приграничната зона, също е констатирано, съобщи Демерджиев.

"Това водеше до непрестанни аварии в автомобилите, което наложи на свой ред да мобилизираме сили да поправим и поддържаме работилница на място в Елхово, с която да отремонтират автомобилите, които се чупеха и се чупят", каза служебният министър.

Предприет е и радикален ремонт на тези пътища, обяви Демерджиев. 

"От там нататък, другото, което се наби на очи: няма техническо обезпечаване", констатира служебният министър на МВР. 

Там, където има техническо обезпечаване добро, с шест пъти по-малко жива сила се постига по-добър ефект по опазване на границата. За съжаление от около 250 километра оградно съоръжение, на около 150 има такова техническо обезпечаване", каза Демерждиев.

Предприети са действия с наличния ресурс на МВР за техническо обезпечаване, поискана е помощ и от ЕК и такава е отпусната в спешен порядък. 

"Понеже се изрази съмнение по отношение на нашите двустранни взаимоотношения с Турция, искам да ви уверя, че поддържаме изключително динамичен диалог с турска страна", категоричен е вътрешният министър. 

"Имаме уверение на турска страна и турската страна прави всичко възможно, за да ни помогне, но трябва да се отчете обстоятелството, че самата Турция е подложена на безпрецедентен натиск по границите си със Сирия и Афганистан", съобщи Демерджиев. 

"Турция прояви съпричастност и сега, отдели допълнително сили", заяви Демерджиев, визирайки случая с двамата задържани за убийството на граничния полицай.

Заради намаления щат на гранична полиция, Демерджиев коментира: 

"10 години се концентрират сили от цялата страна, 10 години тези хора се захвърлят на границата, без никакви условия. Не е лошо да се знае как се настаняват, колко трудно се намират места, където те да преживяват. Колко е трудно за тях да се откъсват периодично от семействата си и да се хвърлят там"

"Те са се справяли, почти 10 години, както са могли. Стари са дрехите им, стари са обувките им. Това е въпрос на оцеляване за тях. Защото едни дрехи, които са непригодни и шумят, могат да разкрият граничния полицай и да доведат до смъртта му", заяви Демерджиев. 

"В района на Бургас има изградена такава инфраструктура за защита, каквото нямаше и не е имало. Липсата на такава свързаност между частите на гранична полиция и частите на полицията в Бургас, липсата на връзка, елементарна директна телефонна връзка. Това са проблемите, довели до трагичния инцидент в Бургас. Що се касае до инцидента, който настъпи преди дни, изключително грозно криминално деяние, гнусно криминално деяние. Недопустимо посегателство, но не може едно такова криминално деяние да бъде повод за спекулации. Аз дадох отчет какви действия съм извършил, но вярвам разбирате, че много назад във времето е трябвало да бъдат извършени множество действия. Много назад във времето е трябвало да бъде обезпечена жизнеспособна гранична полиция, с необходимия щат и на върпоса кога ще стане това, отговорът ми е, когато НС отпусне необходимия финансов ресурс за тази дейност", отправи апел Демерджиев към депутатите. 

"Първо ще започна с личния момент, да това е една огромна трагедия. Аз имах тежката задача да се срещна с родителите на загиналия наш служител и ако те бяха поискали оставката ми, аз щях да съм я депозирал. За мен беше чест фактът, че те поискаха той да бъде погребан с парадна униформа", заяви Демерджиев, който едва удържа емоциите си от трибуната на Народното събрание. 

Изслушването на служебния вътрешен министър е поискано от парламентарната група на БСП.

32-годишният младши инспектор Петър Бъчваров беше смъртоносно ранен вечерта на 07.11. при опит да спре влизането на нелегални мигранти в България, в района на село Голям Дервент на границата с Република Турция.

От ГЕРБ-СДС и БСП поискаха оставката на Демерджиев заради недостатъчния граничен контрол. 

 
БГНЕС