Той награди посмъртно загиналия край Елхово полицай
Служителите на МВР в страната почетоха паметта на убития край Елхово полицай.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев награди посмъртно граничаря Петър Бъчваров

"За съжалени изпратихме в последния му път един достоен наш служител, който изпълни дълга си. Извършителите са заловени. Работи се интензивно с тях от турска страна и имам уверението, че разследването е напреднало", заяви министърът. 

Последно сбогом: Сирени и минута мълчание в памет на убития граничен полицай (ВИДЕО/СНИМКИ)

Той описа случилото се като "изключителна изродщина". 

"Не мога да се съглася с критиките към ръководството на МВР. Аз намерих Гранична полиция в изключително тежко положение, похарчихме огромен ресурс. През последните години никой вътрешен министър не е стоял толкова близо до служителите си, за да бъдат решени техните проблеми", коментира Демерджиев. 

На въпрос ясно ли е от каква националност са задържаните и какво са направили, министърът отговори: "Задържаните са турски граждани и в голяма степен е ясно какво точно са направили и какви са били мотивите им". 

Министрите почетоха с минута мълчание паметта на убития граничар

Той допълни, че има възможност за екстрадация на задържаните, но тя зависи от турските власти.

Относно поисканата му оставка, Демерджиев заяви: "Доколкото знам една политическа партия е поискал оставката ми. Бих подал оставка, ако я поиска президентът или българските граждани. До момента такива искания не съм получил. Хората, които искат оставката ми в най-голяма степен са отговорни за ситуацията, с която аз се боря от първия ден, в който съм министър на вътрешните работи".