България предлага създаването на съвместна комисия с Турция, която да изясни обстоятелствата около инцидента на българо-турската граница, при който загина български граничен полицай.

Това е информирал заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок, която е била на среща в МВнР по повод инцидента.

Властите на крак след убийството на граничен полицай

Заместник-министър Коджабашев е поставил пред турския дипломат въпроса за очаквано пълно съдействие от страна на Турция за изясняване на обстоятелствата около трагичният инцидент. Той също така е призовал турските власти да изпълняват задълженията си при опазване сигурността на  границата между двете държави.

Посочено бе, че „България очаква турската страна да положи допълнителни усилия за повишаване на сигурността по общата ни граница“, информират от МВнР.

Бойко Борисов иска оставката на вътрешния министър Демерджиев

От своя страна посланик Секизкьок изказа съболезнованията си и потвърди готовността на властите в Турция да си сътрудничат с българските институции,  уверявайки че вече са взети всички необходими мерки за разкриване на извършителите на престъплението, както и за укрепване сигурността на общата ни граница.