"Политическите изказвания за причините, довели до убийството на границата смущават с безпаметност", каза Гълъб Донев

Министрите почетоха с минута мълчание паметта на убития вчера полицай от Гранична полиция край Елхово.

"Съболезнования към семейството, близките, приятелите и колегите на мл. инсп. Петър Бъчваров. Българската държава ще направи необходимото, за да защити паметта му и живота а българските мъже и жени, които охраняват границата. Убийството задейства лавина от версии от предположения, анализи и коментари, и обвинения, както и прехвърляне на отговорност. Служебното правителство носи своята отговорност за разрешаване на наследените кризи вече почти 100 дни. Толкова време мина от 2 август. Припомням, че обикновено 100 дни е време, в което едно редовно правителство има привилегията да разполага с кредит на доверие. Служебното правителство нямаше даже и 100 секунди", заяви служебният министър-председател Гълъб Донев.

Ден на траур в Елхово в памет на убития граничен полицай

"Политическите изказвания за причините, довели до убийството на границата смущават с безпаметност. Да сочиш с пръст служебното правителство като отговорно за смъртта на български полицай, за да отклоняваш вниманието от основната задача, която имат политическите сили в момента - съставяне на редовно правителство и приемане на неотложните закони, е проява на неуважение към българските граждани. Когато говорим за сигурността на границата, говорим за националната сигурност и суверенитет. Всяка неточна дума срещу границата е изстрел срещу авторитета на България", каза още Донев.

Дневният ред на редовното правителствено заседание включва Проект на доклад за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за деветмесечието на 2022 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.  Вносител на проекта на доклад е служебният министър на финансите Росица Велкова

Дончев: Внасянето на бюджет е ексклузивен ангажимент на кабинета

Правителството ще обсъди още План за действие в изпълнение на препоръката на Съвета за създаване на европейска гаранция за децата (2020 – 2030 г.). 

В дневния ред на заседанието на кабинета е включено и обсъждане на промени в Споразумението за предоставяне на помощни услуги в подкрепя на изготвянето на планове за управление на речните басейни и на планове за управление на риска от наводнения, сключено между Министерството на околната среда и водите и Международната банка за възстановяване и развитие. 

 

БТА