Бойко Борисов се отказва от депутатския си имунитет, това обяви самият той пред журналисти в Народното събрание и уточни, че е разговарял с парламентарната група на ГЕРБ-СДС. 

"В България ако някой не ми спомене името, то се оказва, че не е значим. И тук виждам и нашите некоалиционни партньори, и нашата неопозиция. Затова разговарях с парламентарната група днес, все пак аз съм Бойко Борисов. Ще си дам имунитета, въпреки толкова очевидно направеното от тогавашния главен прокурор срещу мен, но аз вярвам на българския съд и прокуратура. Няма да бъда жертва на шантаж и изнудване, за да си прокарват и едните, и другите решенията. Това може да пуснете в новините - ще си дам имунитета", посочи Борисов.  

Бойко Борисов
Георги Димитров

Малко по рано той заяви пред журналисти, че имунитетът му го дава българския народ, слагайки го "на първо място на избори и в социологически агенция, и като политическа личност" и беше категоричен: „на съучениците на Гешев имунитета си няма да го дам".

По думите му вчерашното изявление на бившия главен прокурор показва, че всичко, което е направил в последните си дни, е било в подготовка на неговия политически проект. Вчера Иван Гешев обяви в близо едночасово живо включвате във фейсбук, че създава гражданско движение „Справедливост за България“ и посочи, че ще е основано на националното достойнство, християнската етика и българските традиционни, семейни ценности.

"Въпреки че ме накараха да кажа, че няма да коментирам развеждането ни като мечки по прокуратурите, но в единия случай ме питаха дали съм чел в. "Марица" и сп. "Лайфстайл" и какво съм имал предвид като съм казал, че след 5 години ще се оженя, а аз се шегувах с медиите. Но по-страшно беше във ВКС, където дойдоха трима прокурори да ми зададат въпрос защо съм поискал оставката на Гешев. И в този разговор зададох елементарен въпрос: "вие президента Радев викахте ли го?", защото той първи поиска оставката, Христо Иванов викахте ли го - не, Кирил Петков - не, Асен Василев - не, Атанас Атанасов - не, Корнелия Нинова-  не, Слави Трифонов - не, а защо ме викате мен”, посочи Борисов.
 

По повод появилите се вчера съобщения за евентуално посещение на украинския президент Володимир Зеленски в България, Борисов заяви, че това би било добър знак за демократичната общност в България, препотвърждаване на евроатлантическите цели и признание за всичко, което правим последните месеци. "Ако има такава визита, ще се видим с него", каза той. 

"Има две теми, които много ме притесняват. Каховка може да няма поражения, но проблемите с АЕЦ „Запорожие“, които излязоха от разговора между Зеленски и Макрон – това е най-голямата ядрена мощност и ядрена бомба в Европа. Световната общност трябва да гарантира, че тази най-голяма ядрена централа няма да се превърне в ядрена бомба", допълни лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов
Георги Димитров

За несъстоялата се вчера среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС Борисов обясни, че по принцип лидерските срещи на са фиксирани.

"През вчерашния ден имаше няколко важни решения, които трябваше да се вземат и с Кирил Петков бяхме в непрекъсната комуникация", обясни той и уточни, че важните решения, по които са говорили с Петков са свързани с комисиите по енергетика, по отбрана, с декларацията в подкрепа членството на Украйна в НАТО, декларацията до ВСС с призив да бъде спряна процедурата по избор на нов главен прокурор до избор на нов състав.

"Днес ще се видим, това са работни срещи, ако има нещо да се уточнява", посочи още Бойко Борисов.