Бившият главен прокурор Иван Гешев съобщи, че създава гражданско движение „Справедливост за България“. Той направи това на живо във фейсбук, където отговаряше на въпросите на граждани и медии. 

„Никога в новата ни история България не е била поставяна в унизителното състояние, в което се намира днес, а вината за това е в цялата управляваща класа и върхушка, начело с управляващата коалиция, сглобена след години клетви, че никога няма да са заедно. Всички виждаме и, че Народното събрание се крепи, само защото го превърнаха в убежище за имунитети. Цялото ни общество, народът чу срамните уговорки от среднощни, партийни сборища, с цялото си нахалство и безочия. Направиха тези уговорки и реалност – едни да се изперат, а други да се докопат до властта. Всички видяха, че решенията за съдбата на България са от чужди, корпоративни интереси. Никой вече не мисли за България и за народа. Това вече не може да бъде търпяно. Затова днес обявявам създаването на гражданско, родолюбиво, консервативно движение „Справедливост за България“, основано на националното достойнство, християнската етика и българските традиционни, семейни ценности“, посочи Гешев.

Той изброи и част от приоритетите на движението - съхраняването на българската национална идентичност, консервативни ценности, възвръщане на гордостта да си българин, патриотизъм, Бог, отечество и семейство. И още: "обединена Европа - да, но Европа на отечествата, а не задкулисна диктатура на дребни, брюкселски чиновници", независима съдебна власт, защитена от политически посегателства и действия, защита на демокрацията, честен избирателен процес, възстановяване на справедливостта.



По повод ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, той беше категоричен: 

„Призовавам лидера на ГЕРБ да си подаде оставката като депутат и да се освободи от своя имунитет. Той се е превърнал във воденичен камък на собствената си партия. Беше създадена комисия, която се превърна в убежище за имунитети. Службите за сигурност разкриват престъпленията, а прокуратурата внася обвинителни актове. 5-6 дни преди съставянето на правителство на прокуратурата е предоставена информация от лице, съхранявало важна информация за "Барселонагейт”.

„Никоя държава не може да се пребори с корупцията и кражбите, ако те са се превърнали в държавна политика. Затова ще се боря с гражданите да оставим по-хубава страна на внуците си. Да не сме поставени пред избора да обичаме България или да я напуснем. Вярвам в консервативни и традиционни ценности", каза още бившият главен прокурор и допълни: "Ако реша да създам партия, ще разчитам на гражданите, а не на олигарси".

Около 30 минути след началото на живото включване, обаче, връзката прекъсна заради спиране на електричеството, а при включването му отново Гешев разтълкува това като саботаж и страх от страна на онези, които искат да го отстранят. Така той успя да говори общо около час, но обяви, че тръгва на обиколка из страната, където лично ще отговаря на хората очи в очи.

"Саботаж, спря токът, не знам какво се случи", каза той при възстановяването на връзката и припомни, че при избирането му за главен прокурор е имало сигнали за бомби.

След краткото прекъсване той продължи да отговаря още малко на въпроси на хората и медиите, зададени му по мейла, в социалните мрежи, както и под видеото на живо. 

Гешев каза още, че ако е било вярно, че „Пеевски, Борисов, ГЕРБ и ДПС са ме назначили, в момента нямаше да съм отстранен като главен прокурор“.

По думите му причината да бъде отстранен от поста, е защото прокуратурата си е вършила работата в интерес на гражданите. Той добави, че по неговата информация Бойко Борисов не е бил щастлив от избора му за главен прокурор, тъй като е искал на поста да бъде назначена жена. 



Гешев изрази сериозно притеснение каква ще е бъдещата платформа на либералната общност, след като него го няма. "Сериозно съм притеснен за българската либерална общност. Какво ли ще измислят?", каза той.

Каза си мнението и за конституционната реформа, която, според него цели овладяването на съдебната власт.

"Това е нещо като имунитетите - всеки ги знае че някъде ги има, но никой не ги е виждал", коментира Гешев в отговор на въпрос. И добави, че чрез нея се цели отвличане на вниманието от пенсии, заплати, цени и битовата престъпност, както и други важни за хората проблеми.

Според него към реформа в основния закон в момента се пристъпва, "защото съдебната власт е единствената, която може донякъде да контролира този олигархичен модел. Сега целта е да се овладее и съдебната власт, и прокуратурата, и да могат да си крадат в следващите 50 години".

След малко повече от час на отговори на въпросите на граждани и журналисти, бившият главен прокурор приключи видеовръзката с извинението, че след спирането на електричеството начинанието се е превърнало в пълна импровизация.

"Ще кажа, че не мога да повярвам какво се случва. Явно страхът е огромен. Аз в някаква степен съм бъг в системата и матрицата, който тя иска да отстрани по всякакъв начин. На фона на атентата и това, което се случи, с тока в някаква степен е забавно. Това в момента е пълна импровизация", каза Гешев и допълни: "Ясно е - правят го нарочно. Така че тръгвам из цялата страна и ще отговарям очи в очи на хората".