Мария Павлова беше назначена за заместник-главен прокурор във ВКП
Прокурорската колегия на ВСС уважи молбата на Красимира Филипова и Десислава Пиронева за освобождаване от поста заместник-главен прокурор и бяха преназначени като прокурори с ранг прокурор към ВКП. Това стана след решение на извънредно заседание на колегията.

Другият заместник на бившия вече главен прокурор Иван Гешев - Даниела Машева също бе освободена от поста и колегията реши да я назначи като прокурор във ВКП.

Основни точки в заседанието са решения на кадровиците дали да бъдат освободени заместниците на вече освободения бивш главен прокурор Иван Гешев.

Гешев подаде оставка като прокурор: Избрах примера на Левски и заветите му


В дневния ред на извънредното заседание ще бъде разгледано и друго предложение на Сарафов – за назначаване на Мария Павлова, следовател в Националната следствена служба (НСлС), за заместник-главен прокурор във ВКП.

Като допълнителна точка Комисията по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия предлага да бъдат включени две заявления от Иван Гешев, който беше освободен от длъжността „главен прокурор“ с указ на президента от 15 юни 2023 г. Магистратите прочетоха писмо, адресирано от бившия главен прокурор, защо не иска да бъде преназначен на длъжност ВКП. 

Гешев иска да бъде възстановен като прокурор във ВКП

По-рано Гешев съобщи с публикация във Facebook, че подава оставка като прокурор.

"Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор", допълни Гешев.