"Хората са различни. Повечето за моя радост избират морала и нравствеността, някои - предателството и позора! Аз не съм мислил и разсъждавал върху изкушенията, които ми предлагаха, защото не съм имал колебания и съмнения в избора си. Да, не съм безгрешен и съм грешал. Но пред проклятието и позора аз избрах истината и достойнството. Избрах примера на Левски и заветите му, а не позора на предателството", това написа бившият главен прокурор Иван Гешев в обръщение в социалната мрежа Фейсбук.

"Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор",допълни Гешев.

Гешев иска да бъде възстановен като прокурор във ВКП

"Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика.
Затова днес говоря на българите в България - така, както обещах - с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства. Днес ви обещавам само едно - да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество", допълни той. 

Припомняме, че в петък Гешев подаде молба да бъде възстановен на длъжност „Прокурор във Върховна касационна прокуратура”.

"Последователната ни борба срещу престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери доведе в последните месеци до безпрецедентното обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес", пише Гешев.

"На първо място главният прокурор трябваше да бъде отстранен чрез промяна в законите, направена изрично за мен. Под прикритието на уж европейски стандарти се целеше да се предотврати дългогодишната ни работа и разследвания по ключови дела с висок обществен интерес", допълни той.