Бурни политически реакции предизвика решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор да бъде Борислав Сарафов, който до този момент беше заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Той ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС.

ВСС реши: Борислав Сарафов ще изпълнява длъжността главен прокурор

От ПП-ДБ излязоха с призив Сарафов да подаде незабавно оставка като главен прокурор. "В противен случай, министърът на правосъдието Атанас Славов ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избор на Сарафов за временен главен прокурор", допълниха от коалицията в официална позиция.

"Със сигурност изборът на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността на главен прокурор беше по-бърз от очакваното. И това поражда съответните въпроси." Това коментира в кулоарите на парламента правосъдният министър Атанас Славов. 

По думите му тепърва изборът му трябва да бъде легитимиран и оправдан публично.

Лена Бориславова от ДБ също коментира решението на ВСС. "Замяната на Гешев със Сарафов е поредното падение на прокурорската колегия на ВСС", заяви тя във Фейсбук.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов също се изказа по казуса "Сега Сарафов е главен прокурор. И какво се промени? Вие от Продължаваме промяната и Демократична България сте големи лавандули. Бяхте използвани, за да изперете Бойко Борисов и да премахнете основната заплаха срещу него", заяви той във Фейсбук.

По-късно в петък съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви във Фейсбук, че се отказа от имунитета си. "Днес реших да дам имунитета си, защото не искам да разчитам на нелегитимното назначение на г-н Сарафов да решава дали да оттегли искането за моя имунитет или не", заяви Петков.

Междувременно бившият главен прокурор Иван Гешев поиска да бъде възстановен на длъжност „Прокурор във Върховна касационна прокуратура”.