Надявам се този път и министърът на правосъдието да упражни своите правомощия да номинира кандидат за главен прокурор, коментира пред журналисти Калина Чапкънова, член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), след избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор.

Припомня ме, че при избора на Иван Гешев за главен прокурор, той беше единствен кандидат за поста, след като правосъдният министър не направи номинация. Според Закона за съдебната власт кандидатури за главен прокурор могат да правят и не по-малко от трима членове на Висшия съдебен съвет. Процедурата за избор трябва да започне в седемдневен срок от подписването на указа на президента Румен Радев за освобождаване на Иван Гешев от поста „Главен прокурор“.

Законът е категоричен, на нас е предоставен седмодневен срок, в който да стартираме процедурата, ако не я стартираме това означава да нарушим закона“, коментира Калина Чапкънова.

ВСС реши: Борислав Сарафов ще изпълнява длъжността главен прокурор

Във връзка с изказването на Борислав Сарафов за лоши практики в прокуратурата тя заяви, че ако такива е имало, те ще бъдат преустановени в резултат на добрата работа на Сарафов и всички останали в прокуратурата.

Чапкънова каза още, че до Прокурорската колегия не е постъпила молба от Иван Гешев за преназначаване и обясни, че ако такава дойде, ще бъде разгледана.
Константин Костов/БТА