Няма да се състои планираната лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в Народното събрание. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след заседанието на Комисията по външна политика в парламента, цитиран от БНТ.

Причината е, че от ГЕРБ са поискали пренасочване на срещата, но не е ясно за кога.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се събират за нова лидерска среща


На въпрос индикация ли е това за неразбирателство в управлението, Христо Иванов заяви, че не трябва да се правят прибързани изводи.

"Ясно е, че тази среща е много важна и провеждането на тези срещи е нещо, от което се надяваме да изникне по-добра структура и стабилност на управлението. Отменянето на тази среща не е добър знак от тази гледна точка. Надявам се да става дума за моментно затруднение."

Срещата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се отлага за утре поради натоварения график на двете политически сили, обяви от своя страна съпредседателят на "Продължаваме промяната (ПП) Кирил Петков, допълва БГНЕС.

Петков изрази надежда в срещата утре да участват премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел, които, по думите му, са много важна част от „силата на това правителство“ и тяхната координация е основополагащата връзка, за да продължи работата и занапред.
На лидерската среща по думите на Петков ще бъдат обсъдени всички въпроси, които трябва да се случат в парламента, както и управленската програма. Това трябва да го правим регулярно, за да сме в координация, има много дейности, които тепърва трябва да станат, допълни Петков. Имаме въпроси за решаване, свързани с комисиите, с регулаторите, даде пример той.

На въпрос на БТА дали се върви към подписването на общ документ между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Петков отговори, че никога не са говорили за коалиционно споразумение. В момента важното е да имаме регулярните срещи и да си координираме следващите стъпки по важните за държавата въпроси, разясни Кирил Петков. В този момент сме се разбрали, че ще имаме редовни срещи, уточни той.

Във връзка с референдума по инициатива на „Възраждане“ за запазване на българския лев като единствена официална валута в страната до 2043 г., който трябва да влезе за обсъждане утре в пленарната зала, Петков коментира, че, според него, първо трябва да мине през комисия. Затова и Петков очаква в сряда най-вероятно въпросът да бъде обсъден в правната комисия. За ПП-ДБ провеждането на този референдум не е законно, защото темата е свързана с договор между България и ЕС, подчерта политикът. Не мисля, че ще го атакуваме пред Конституционния съд, а просто, че ще гласуваме против, не мислим, че референдум с този въпрос е законен, допълни той.

Кирил Петков обясни, че все още не е ясно коя ще бъде номинацията на ПП-ДБ за управител на БНБ. Знам, че Даниел Лорер го спрягат непрекъснато, той беше много добър кандидат за български еврокомисар, но не беше предпочетен, затова ще бъде с мен рамо до рамо в Народното събрание, коментира Петков.



 
БНТ, БГНЕС