Днес се очаква среща между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“( ПП-ДБ). Миналия вторник лидерите на двете формации, след разговор в Народното събрание, се разбраха тези срещи да станат редовни във вторник всяка седмица.

Във вторник предстои среща, която се съгласихме да бъде редовна, каза вчера по БНР съпредседателят на „Демократична България“(ДБ) Христо Иванов. По думите му постепенно ще трябва двете политически сили да уточнят как се формира дневният ред, форматът на срещите, така че тези, които трябва да присъстват по дадени теми, да бъдат там. Трябва да изграждаме  механизми на съгласуване на общи решения в рамките на общо парламентарно мнозинство по тях, посочи съпредседателят на ДБ. 

Миналия вторник съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков уточни пред журналисти, че в редовните срещи, освен лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, по принцип ще участват и премиерът Николай Денков, и вицепремиерът Мария Габриел. По думите му на тях ще бъдат обсъждани какви въпроси влизат в Народното събрание и други важни теми на деня. Ако има този тип регулярна комуникация, шансът ситуацията да излезе извън контрол, е много по-малък, смятат от ПП-ДБ.

В сряда, миналата седмица, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента, че колкото по-бързо бъде забравена тази среща, толкова по-добре. И добави, че на нея се е появила още една разделителна линия между двете формации, която произтича от помпозната, по думите му, проява на ПП-ДБ за издигане на кандидат за кмет на София, месеци преди изборите. „Асен Василев дойде, пи кафе и отиде на среща с украинската посланичка“, описа част от срещата лидерът на ГЕРБ. Той се възмути, че не са говорили нито по управленската програма, нито за бюджета, който е отражение на управленската програма, нито за пакетите от военна помощ за Украйна, нито за мерките за наводненията. От нас се иска само да натискаме копчето, добави Бойко Борисов.
Нелли Желева/БТА